Un any com a director general del Girona. Ha sigut difícil?

He tingut mesos de tot, alguns se m'han fet curts, i d'altres més llargs. Suposo que també depenia del moment que vivia l'equip, sobretot quan a principi de la temporada els resultats no eren els esperats. Pateixes, perquè ens hi estem deixant cos i ànima. Hi ha coses que no depenen de nosaltres però. Donem les eines per tal que l'equip vagi bé però no sempre pot ser. La lectura del primer any és molt positiva, tot i que queda molt per fer. No hem tingut temps de fer tot el que volem. Per sort aquest projecte és de llarga durada i tot just acabem de començar.

Es pren el Girona com un repte personal?

Si vols posar tota la il·lusió en les coses t'ho has d'agafar així. No hi veig el final. Queda tant per fer que la meva il·lusió es continuar al club creixent amb el projecte. Això també ho dic sovint a la gent del club, que s'ho han d'agafar com si fos seu perquè hi dediquem moltes hores. Necessitem que la gent sigui apassionada, i això tant val per l'afició com pels treballadors.

Què li van encarregar quan el van reclutar per dirigir el Girona?

El primer any la idea era endreçar el club i potenciar les àrees que podien crèixer. I cada any ens demanaran més. Des del club també expliquem a la propietat quines inversions es poden fer per millorar. Estem fent un projecte per arribar a Primera, aquest és l'objectiu, però tampoc ens agafarà vertigen quan hi siguem. No penso que siguem un club gaire diferent si hi arribem.

Qui és el seu interlocutor amb la propietat? Parla directament amb Samir Boudjemaa i Jean Louis Dutaret?

Si, sí que hi parlo. Són els propietaris.

Només els hem vist públicament un cop a Girona.

A mi el primer dia ja em van dir que aquesta era la seva idea, la seva manera de funcionar. Que volien fer aquest projecte però que el club l'havíen de portar gent de la terra, gent catalana. Amb en Pere (Guardiola) també hi parlo molt sovint.

Els va sorprendre als propietaris arribar a la final del "play-off"? Com van viure-ho?

Ells han vist que tot i que no s'ha fet cap transformació total del club amb l'entrada de grans quantitat de diners hem estat lluitant per l'ascens i ens hi hem quedat molt a prop. Veuen que les bases estan ben posades.

Van estar parlant del partit definitiu contra l'Osasuna? Els enviava missatges?

Durant el partit no vam parlar. Ho vam fer abans i després. Van quedar tristos, però ja se sap que ens hem ficat en un món on estàs condemnat a patir. Hi ha molts tipus de negocis i el nostre és el futbol on cada dilluns estan més trist o més content en funció dels resultats del cap de setmana.

Quique Cárcel explicava en una entrevista al Diari de Girona que amb el City no hi ha res firmat, que la bona relació sorgeix del "feeling" personal entre la gent de tots dos clubs.

Totalment cert. No hi ha res signat. Ells, per l'estructura d'entitat que tenen, han anat adquirint clubs arreu del món i disposen d'una bossa de jugadors molt important. A Anglaterra els filials no són equips professionals i això fa que el salt dels jugadors al primer equip sigui molt gran si abans no passen per algun altre club.

Per això els va bé poder cedir jugadors, sigui als clubs que tenen en propietat, o a d'altres amb qui tenen bona relació, com és el cas del Girona. La Segona A espanyola és una categoria molt forta que competeix amb segons quines primeres divisions europees. Quan mires el nivell i la qualitat dels jugadors que hi ha aquí, m'agradaria veure què passaria en un partit entre qualsevol rival de la nostra competició amb el d'alguna primera divisió d'Europa.

Com va sortir l'opció d'anar a fer una estada de pretemporada a la Ciutat Esportiva del Manchester City?

Vam estar parlant un dia que aquesta podria ser una bona opció. Va ser complicat trobar dates perquè ells estan renovant camps i també havíem d'evitar que hi fos el primer equip. Nosaltres utilitzarem les seves habitacions, fins i tot. Vam trobar les dates, ens vam posar d'acord i vam veure que era possible fer-ho. Tot i que disposarem d'unes instal·lacions Top, que treballarem a la possiblement millor ciutat esportiva del món, hem de tocar de peus a terra i ser conscient del que som.

Ara bé, no pots dir que no a una proposta com aquesta. Teníem opcions de fer la pretemporada per aquí als voltants com havíem fet altres cops, però aquesta oportunitat, que ens permetia fer partits allà, ens dóna la possibilitat de subratllar que el Girona està fent un salt de qualitat, i no només amb jugadors. Ja ens va bé que la gent ens conegui.

Hipoteca el club fer contractes de dos i tres anys a tots els fitxatges que estan arribant?

Són apostes. Cada jugador que firmes, arriba perquè penses que farà un bon paper. Aquests contractes de mitjà/llarg termini són bàsics per donar una bona base a la plantilla perquè al final, si no, els jugadors signarien a l'estiu i al gener ja ho podríen fer per un altre equip. Si això pot hipotecar el club? Amb els controls financers que marca la Lliga i els límits salarials, tot és perfectament sostenible. Aquí s'ha de destacar que el contracte televisiu s'ha firmat per tres anys, o sigui que com a mínim durant aquest període sabem que cobrarem el mateix que ja estem cobrant en aquest aspecte.

Quant cobrarà el Girona de la televisió i quin límit salarial tindrà aquesta temporada?

Cobrarem 5.750.000 euros del contracte televisiu. I pel que fa al límit salarial, ara estem a 4,8 milions.

Els diners de la televisió arriben amb una part fixa més una altra de variable. Quins aspectes es tenen en compte?

La Lliga, perquè el valor dels drets televisius vagi creixent, ha elaborat amb el seu departament audiovisual un manual de producció televisiva per als clubs. Estableix requisits mínims perquè l'espectacle sigui homogeni a tots els camps. Hi ha els barems perquè la gespa sigui homogenia en mida i color a tot arreu, i que no es vegin camps grocs, perquè això et penalitzaria. També es demana que el 75% de la grada estigui ocupada, per evitar els camps buits, amb l'excepció de si plou, llavors no et penalitza. Uns altres aspectes són la implantació social (la facturació per abonats, la venda d'entrades, i l'audiència), la il·luminació (que ens diuen que és bona, tot i que hi ha camps on ho és més) o la classificació de la temporada anterior, en el cas concret de Segona.

El gol de Cristian Herrera a Ponferrada (0-1) que va permetre al Girona tancar el curs passat quart i no sisè quan ha valgut?

Una quantiat molt important, sens dubte. Estaríem parlant de la fitxa d'un jugador. No només ens va permetre tenir un play-off millor, sinó que també ens va beneficiar en aquest sentit.