Pretemporada ben galdosa del Girona FC. Les sensacions esportives, després dels partits contra l'Olympique de Marsella i el Nàstic, ofereixen més dubtes que certeses. Molts gols en contra, només un gol de jugada a favor i escàs dinamisme en el joc ofensiu (com l'any passat). Però això té esmena. El que no en té és l'etiqueta que li ha quedat després de l'acomiadament d'Álex Menéndez. La batalla mediàtica ja la té perduda. La judicial, ja ho veurem. Fins i tot donant per bona la versió del club que diu que Menéndez va arribar lesionat, el Girona s'ha equivocat. I la dono per bona, perquè el club ha esgrimit un informe del doctor Ramon Cugat. El traumatòleg barceloní no malbarataria el seu prestigi internacional per fer un favor al Girona.

És de suposar que quan es fitxa un futbolista es mira fins a l'últim detall. Amb una senzilla recerca a Google, s'hauria sabut que Menéndez va patir dues lesions de genoll l'any passat. Una el mes de març que el va tenir cinc setmanes inactiu i una altra a les acaballes del campionat que li va impedir acabar la lliga. Amb aquests precedents, se li imposava una exhaustiva exploració del genoll abans de signar el contracte.

Es va fer? No es va fer? Se li va practicar una revisió rutinària? No ho sabrem mai perquè els misteris mèdics van associats al Girona dels últims anys. Encara no sabem què va tenir Garmendia, lesionat el setembre de 2012 fins a final de temporada. O què va passar amb Felipe un any després? O Juncà l'any passat? O per què a Rubén Sobrino no se li va detectar la gravetat de la lesió que portava de Ponferrada? O casos com els de Jandro o Chus Herrero, que també van patir misterioses lesions. Errors mèdics? Mala sort sempre? Opacitat informativa? No ho sabem.

Tanta és l'opacitat, que el Girona va deixar que el representant de Menéndez, Pedro Bravo, molt ben relacionat en els cercles periodístics madrilenys, prengués la iniciativa i esbombés la notícia a un diari amic. I a partir d'aquí ha quedat i quedarà per sempre, llevat que una sentència judicial digui el contrari, que el Girona va acomiadar Álex Menéndez després de trencar-se els lligaments creuats. I en l'era de Twitter, Facebook i els comentaris a les edicions digitals, tenir la raó no és suficient. Queda el primer impacte. La imatge malmesa ja és irrecuperable. Com a mínim que serveixi de lliçó, tant en les revisions mèdiques com en la gestió de la comunicació.