Faci el que faci a partir d'avui mateix, Pablo Machín passarà a la història del Girona com l'entrenador no només que va salvar un equip que semblava mort l'any 2014, sinó també com el mateix que el va conduir durant dues temporades consecutives a fregar l'ascens a Primera amb la punta dels dits. És innegable que amb el sorià a la banqueta, el Girona ha viscut alguns dels seus millors anys; fins i tot el de la seva estrena, quan tot i navegar per la part baixa de la classificació, va ser capaç de revifar una plantilla destinada al descens protagonitzant un tram final de curs per enmarcar. Però és evident que si els anys es van encadenant, és impossible que les coses sempre surtin bé. El futbol és cíclic i està ple de bons i mals moments; ara, als gironins, també amb Machín al capdavant, els està tocant viure'n un amb més ombres que no pas llums. Encara no hi ha motius per encendre les alarmes ni per engegar-ho tot a dida, però com que els números manen, aquests diuen que l'actual és el pitjor inici

de l'era Machín.

Els guarismes, a dia d'avui, són més pobres que els de les últimes dues arrencades de lliga amb el de Gómara al timó. Fins i tot, tampoc són millors que els del curs 13-14, quan el tècnic va aterrar en plena segona volta del campionat. Resumint: passades cinc jornades de lliga, el Girona és quinzè a la classificació. Ha sumat 5 punts de 15 possibles (una tercera part dels punts en joc) amb un balanç d'una victòria (Elx), dos empats (Sevilla Atlètic i Almeria) i el mateix nombre de derrotes (Valladolid i Mallorca). Igualtat màxima pel que fa als gols marcats i encaixats: 10 per banda.

No és la pitjor arrencada dels blanc-i-vermells en aquesta etapa moderna a la Segona Divisió A, però sí la més fluixa de que Pablo Machín n'és l'entrenador. La temporada passada, tampoc es va començar amb gaire bon peu, però els resultats van ser millors durant el primer mes de competició. Llavors, l'equip va tancar la cinquena jornada en desena posició gràcies a dues victòries (Bilbao Athletic i Oviedo), un empat (Osca) i dues ensopegades (Numància i Nàstic). En total, 7 punts de 15 (46,7%). També, idèntics gols a favor i en contra (5 i 5), però sense marcar-ne tants com ara i encaixant-ne la meitat.

Molt millor va ser el rendiment per encetar l'exercici 2014-2015, quan es va aconeguir a millor arrencada dels gironins a la categoria. En aquella ocasió, els de Machín van ser capaços de sumar 10 dels primers 15 punts en joc (66,7%) després de guanyar els tres primers partits (Racing, Alcorcón i Tenerife), d'esgarrapar un empat al camp de l'Sporting al temps afegit i de caure a casa contra el Betis. Es tancava la cinquena jornada amb una meritòria quarta posició a la classificació, amb 7 gols a favor i 5 en contra. Aquell any, el Girona sempre va moure's per la part alta de la taula, ballant entre les posicions d'ascens directe i de play-off i tan sols quedant-se sense opcions de pujar de manera automàtica en l'últim partit de lliga, en el fatídic i ja famós empat contra el Lugo a Montilivi.

Són tres inicis diferents, però Machín fa un xic més de temps que exerceix d'entrenador al club gironí. El sorià va arribar-hi el mes de març del 2014, amb la temporada 13-14 en dansa i substituint un Javi López que ni de bon tros havia estat capaç de redreçar el rumb erràtic que havia deixat el pas de Ricardo Rodríguez. Va agafar l'equip ben enfonsat a la classificació (cuer amb 30 punts) i amb la permanència a certa distància (5 punts), però en 13 jornades va ser capaç de no només netejar la cara al Girona, sinó de fer-lo sortir del pou i de salvar-se d'una manera increïble i agònica. En aquella breu etapa, als seus cinc primers partits també va aconseguir un balanç més bo que l'actual. I això que va perdre els dos primers partits que va dirigir. En les seves cinc primeres jornades va ser capaç d'arreplegar un botí de 7 punts de 15 (46,7%) gràcies a dues victòries (Alcorcón i Mirandés) i un empat (Hèrcules). Va perdre davant el Múrcia i l'Sporting. En aquella ocasió, els gironins van marcar 8 gols per 5 que van encaixar.

La primera oportunitat per començar a maquillar aquests números i tornar a mirar cap amunt arriba ben aviat. Serà dijous contra un Mirandés que ha encetat amb bon peu la lliga: l'equip de Terrazas és quart, encara no ha perdut cap partit (2 victòries i 3 empats) i acumula ja 9 punts, 4 més que els gironins.