El Girona FC es va reconciliar amb la seva història el passat 2 de juny, al Mas Marroch, en un emotiu acte de cloenda del 85è aniversari que va reunir més de 300 exjugadors, extècnics i exdirectius. Quatre mesos després, el club té preparada una nova picada d'ullet al passat. Demà, aprofitant la visita de l'Oviedo, retrà homenatge als futbolistes que van defensar els colors blanc-i-vermells ara fa 40 anys, les temporades 1975/76 i 1976/77, a Tercera Divisió. En la 76/77, a més, es dóna la circumstància que el Girona va pujar a Segona B gràcies a una remodelació de categories. Era el primer ascens des que el 1959 es baixés per última vegada de Segona, però era també un premi menor perquè la nova divisió seguia sent la categoria de bronze, com ho havia sigut fins aleshores la Tercera. Aquell Girona, entrenat per Lluís Pujolràs, va pugnar per ser campió amb el Sabadell sense poder batre els vallesans, que van ser els qui van fer el salt al que es coneixeria com a Segona A. La resta, entre el segon i l'onzè, van passar a formar la Segona B, que va néixer amb dos únics grups que dividien Espanya i no els quatre d'ara.

El Girona té confirmada la presència de gairebé una trentena d'exjugadors d'aquells dos cursos, entre els quals hi ha Javi, Amador, Miret, Miquel Duran, Bravo, Alfons Abete, Pep Molet, Lluís Busquets, Paco Nieto, Manel i Barto Pagès, Francesc Pena, Mas, Mena, Villaronga, Toni Gómez, Paco Flores, Manolo Valle i Juan Fernández. També hi serà Xavi Agustí, que n'era el secretari tècnic, i el massatgista Ricardo Soley. El club està pendent de si Isidre Sala pot assistir a l'acte, i també ha convidat tres exjugadors anteriors (1974/75), que no van poder assitir a la festa del 85è aniversari: Nitus Granados, Quique Salvador i Bautista Sastre.

Un dels homenatjats més buscats serà Javi Fernández, exjugador del Girona la campanya 1976/77 després d'haver-hi arribat cedit per l'Ensidesa asturià quan va anar a fer la mili a Sant Climent. Javi era un habilidós extrem d'Avilès, on encara resideix, que va arribar a jugar a Primera amb l'Hèrcules i també té passat al Granada i a l'Oviedo, entre d'altres, precisament aquest últim el rival dels gironins demà a l'estadi. Membre dels veterans del conjunt asturià, segueix habitualment l'equip ara entrenat per Fernando Hierro, tot i que aquesta temporada no els ha vist en directe perquè, confessa, "em poso massa nerviós".

L'exjugador del Girona i l'Oviedo avisa que el de demà serà un duel "igualat". Si els de Montilivi fa tres partits de lliga que no encaixen, els asturians són "un conjunt rocós, al qual costa molt fer-los gol". L'Oviedo, de fet, només ha encaixat 6 dianes en nou jornades, una dada que contrasta amb les 11 que ja han fet a Bonou i René. "Segueixo el Girona, hi tinc encara bons amics. L'ideal per a mi seria que pugessin tots dos a Primera", assenyala, subratllant que la gran ocasió dels de Montilivi es va perdre fa dos cursos contra el Lugo. "Aquell era el moment. A les promocions has de fer les coses molt bé i també t'ha d'acompanyar la sort. La temporada passada es van trobar un Osasuna que venia molt fort i l'ascens es va tornar a escapar".

Lluís Busquets, que també serà demà a Montilivi, també defensa que l'ascens s'ha de buscar per la via directe. En els play-off, recorda, "hi ha quatre equips i només en puja un. És molt complicat". Busquets es mostra agraït al Girona, a qui segueix de ben a prop, i assenyala que "des de l'arribada al club de Delfí Geli i el conseller Albert Mateos és tenen molt en compte als veterans. Som part de la història i se'ls ho ha d'agrair".