Una trucada d'Oriol Alsina va canviar la vida a Pablo Machín fa tres anys. Era el 8 de març de 2014 i el Girona s'encaminava irremeiablement cap a Segona B després de perdre 4-0 a Sabadell i quedar-se a 5 punts de la permanència. Francesc Rebled, aleshores president, i Alsina, responsable esportiu, van fulminar Javi López toc cercant un revulsiu per a les últimes jornades. Alsina va refusar la petició de Rebled perquè fos ell l'entrenador i va decidir trucar a Machín. Sense pensar-s'ho gens, Machín va agafar el seu antic BMW i va fer els 527 quilòmetres que separen Sòria de Girona. El sorià, sense equip des que al juny va decidir no continuar al Numància, va acceptar l'oferiment i desplaçar-se a terres gironines per conèixer els plans d'Alsina. En un dinar al Mas Roura de Llagostera, on pràcticament no va tastar l'arròs a la cassola que tenia al davant, Machín va convèncer Alsina i el llavors secretari tècnic, Gerard Escoda. Després de dinar, Alsina se'n va anar a dirigir el Llagostera-Olímpic (3-3) i l'endemà -avui fa tres anys- Machín era presentat. Tres anys després d'aquell dia, s'ha convertit en un dels tècnics de més renom de Segona A i lluita per tercer curs seguit per situar el Girona a Primera.

«Li vam demanar que salvés l'equip, que per això el portàvem. Tot el que ha vingut després era inimaginable», recorda Alsina. L'entrenador del Llagostera es desfà en elogis cap al sorià, de qui assegura que és «una aposta guanyadora». «És un lluitador nat i una persona molt humil. Té el caràcter de la seva terra, de fer moltes hores de sol a sol. A més a més, és molt savi, llest», explica el maresmenc, que considera que Machín és «un entrenador de Primera a Segona A». També destaca el caràcter familiar del Machín. «El futbol i la família són les seves passions», diu Alsina, que manté una bona amistat amb Machín i sovint rememoren aquell dia quedant per dinar plegats.

Qui també coneix Machín és Enrique Martín Monreal. El navarrès va ser qui li va donar l'alternativa al primer equip del Numància per fer de preparador de porters quan era pràcticament un marrec. Des de llavors, per a Monreal, el tècnic sorià «no només ha mantingut els valors que tenia sinó que els ha anat augmentant, regant i alimentant». El navarrès manté una molt bona relació amb Machín i va passar una setmana «meravellosa» la passada per terres gironines, on va veure en directe el Girona-Getafe. «En Pablo es mostra tal com més. Com jo. Potser per això vam connectar des del principi», diu. Monreal, mestre de Machín i botxí el juny passat de l'ascens amb l'Osasuna, diu que a ell, sense equip, «li toca aprendre i evolucionar de tothom, i més de la gent jove com en Pablo». El navarrès està convençut que enguany el Girona i Machín «tindran el gust de pujar».