El terrabastall que va suposar l´arbitratge de Figueroa Vázquez al camp del Reus no va tenir conseqüències més enllà de la sanció als expulsats Pablo Machín i Rubén Alcaraz. L´equip va endur-se els tres punts del Nou Municipal malgrat un arbitratge que va treure de polleguera tothom. Des de llavors, els arbitratges que rep el Girona, en plena lluita per l´ascens directe a Primera, són observats amb lupa, tot i que poc o res a veure hi van tenir Arcediano Monescillo, Prieto Iglesias i Alberola Rojas en les derrotes contra Cadis, Oviedo i Rayo Vallecano. Tampoc va ser protagonista Pulido Santana en la victòria al camp del Numància diumenge passat. Tot i això, i tal i com Pablo Machín sol recordar tot sovint, el factor d´un camp calent, entregat al seu equip i pressionant cada jugada, sol influir en alguns col·legiats.

En aquest sentit, els números de l´àrbitre del partit de dissabte a Tenerife, Díaz de Mera, no conviden a l´optimisme. El jove col·legiat (27 anys) nascut a Daimiel (poble castellanomanxec d´on també és l´exblanc-i-vermell Rubén Sobrino) viu la seva primera temporada a Segona Divisió on va ascendir l´estiu passat. Díaz de Mera ha xiulat enguany 16 partits a la categoria de plata amb un balanç clarament favorable als equips locals: 10 victòries, 5 empats i un triomf visitant. Anant encara més enllà, hom descobreix que durant tota la temporada passada tan sols es va produir una victòria visitant en els partits que va dirigir. Va ser en el duel de Copa del Rei en què l´Algesires va superar el Melilla (0-1). La resta de 15 partits que va xiular a Segona B van ser 11 victòries locals i 4 empats. En la temporada del debut a Segona B (2014-15), Díaz de Mera va dirigir 14 partits amb un balanç semblant. Així, els equips van locals van aconseguir 9 victòries, es van produir 3 empats i de victòries visitants n´hi va haver dues.

La lectura objectiva que se n´extreu de tot plegat és que amb Díaz de Mera, els equips que juguen a casa treuen més bons resultats. Tant és així que dels 46 partits que ha xiulat les últimes tres temporades, només 4 han estat victòries visitants. Tota la resta han estat triomfs locals (30) i empats (12).

Els pocs afortunats que han conegut la victòria a domicili amb Díaz de Mera han estat el Vila-real B a Alcoi (0-3) i el Villanovense a Marbella (0-1) la temporada 14-15, l´Algesires a Melilla a la Copa del Rei 15-16 i enguany el Reus (0-1) a Sevilla. Al Girona només l´ha xiulat un cop. Va ser en el triomf contra el Mallorca (1-0) en què no va tenir incidència al resultat. El visitant Culio va ser expulsat.