Sense gol no hi ha alegria. No hi ha res. És l'essència del futbol, el ser o no ser. La clau per poder somiar amb el que sigui; lluitar per un ascens o salvar-se de manera miraculosa. El Girona n'ha fet a cabassos al llarg de la seva història. Més o menys i de tots els colors. Però just ara que és a punt d'arrodonir la seva temporada més exitosa, un dels tècnics que de ben segur passarà a la història de l'entitat veia com el seu equip arribava als 200 gols a la Segona Divisió A des que ell és a la banqueta. Una xifra rodona la que s'assolia el passat dissabte al Ciutat de València, estadi del Llevant. Va ser Samuele Longo, en una acció plena de lluita i entrega de l'italià, l'encarregat de batre Raúl Fernández per aparèixer a l'estadística.

Entre lliga regular i play-off d'ascens a Primera, el Girona ha marcat 200 gols des que Machín va arribar a l'equip, el mes de març del 2014. Tres temporades i unes quantes jornades d'una quarta, per arribar als dos centenars. A més, el sorià atrapa el seu sostre golejador en un mateix curs. En l'actual exercici (16/17), els gironins s'han enfilat fins els 63 gols quan encara queden quatre jornades perquè s'acabi el campionat; els mateixos que van marcar en tota la temporada 14/15, la dels 82 punts i el fatídic gol del Lugo al darrer sospir que lençaria per terra qualsevol opció de pujar de categoria. Més encarat sembla l'ascens aquesta vegada i, a més, molt malament haurien d'anar les coses per no superar aquests 63 gols i convertir l'actual en el curs més anotador de l'era Machín. No pas del Girona en l'etapa moderna a la Segona Divisió A. Aquesta marca data d'uns anys enrere. La campanya 12/13, amb Joan Francesc Ferrer 'Rubi' al timó de la nau, es va arribar fins als 74. Una xifra que es podria igualar i fins i tot superar en aquests quatre partits que resten per al final.

Machín era la solució d'emergència en un curs, el 13/14 caòtic. Els projectes de Ricardo Rodríguez i Javi López havien fet aigües i amb l'equip enfonsat al pou de la classificació, la directiva de torn va apostar pel de Gómara per intentar redreçar la nau. Quedaven 13 jornades. Amb ell a la banqueta, els gironins van marcar 19 gols i van sumar els punts suficients per lligar una permanència històrica, assaborida i més que celebrada en l'últim partit a casa contra el Deportivo de la Corunya (3-1).

Una temporada més tard (14/15) es van anotar 63 gols a la lliga regular, mentre que en van caure 4 a la primera eliminatòria del play-off per pujar contra el Saragossa. No van ser prous per eliminar els aragonesos, pel que l'aventura es va acabar més aviat de l'esperat i sense el botí somiat. El curs següent (15/16) es van registrar els pitjors números ofensius des que Pablo Machín entrena a Montilivi i pràcticament des que el club tornava a la Segona A. 46 van ser els gols que es van marcar al llarg de les 42 jornades del campionat. A la promoció, contra el Còrdova i l'Osasuna, se'n van anotar 5.

En el present, el Girona és l'equip més realitzador de tota la categoria. Ha vist porteria 63 vegades, superant en una desena de gols el seu immediat perseguidor en aquest particular rànquing. El Llevant, el segon atac més letal de la lliga, n'ha marcat 53. En resum: des de mitjan març del 2014 fins ara, són 200 els gols que han celebrat els blanc-i-vermells. Una dada que podria créixer aquest mateix dissabte a casa contra l'Alcorcón, en una jornada que podria ser històrica per al club i la ciutat si els resultats acompanyen.

Una línia irregular

Excepte el curs passat, en el qual la pólvora va estar bastant xopa, als últims anys el Girona ha estat força entonat de cara a porteria. No passava el mateix unes quantes temporades enrere, sobretot els dos primers anys després de recuperar la categoria. El 2009, es tancava el primer exercici a Segona A després d'unes quantes dècades sense ser-hi amb només 43 gols a favor en tot el campionat. És la xifra més baixa dels últims anys. El 2010 tampoc va ser per llançar coets, amb 49. La cinquantena es va superar en les dues temporades posteriors (10/11 i 11/12). Totes dues lligues es van tancar amb 58 gols cadascuna. El rècord arribava tot just després, en el famós any de Rubi (12/13). 74 gols a la lliga regular per acabar fent el play-off (allà se'n van anotar 4), on es va caure amb l'Almeria en l'última ronda.

L'estadística va tornar a patir una davallada just després En la campanya 13/14, la que acabaria salvant Machín, es va liquidar amb 52 gols al llarg de tot curs. La cosa va millorar un any més tard (14/15) amb 63 gols, els mateixos que acumula l'equip actualment i que, per anar bé, s'inflaran per acabar la lliga amb l'ascens a la butxaca.