No sempre la qualitat individual i la tècnica d'un esportista poden ser un sinònim d'èxit en un esport en equip. O potser sí, encara que amb poca probabilitat, tot i que és un requisit indispensable que per triomfar a l'elit esportiva es treballin altres aspectes tan importants com la tàctica o l'apartat psicològic.

Els protagonistes de la taula rodona -Pablo Machín, l'exjugadora de l'Uni Noe Jordana i l'investigador de l'esport portuguès Pedro Tiago Esteves- van coincidir en tot moment que la tècnica és un requisit que s'adquireix en les etapes de formació i que, per arribar a l'elit, l'esportista ha de tenir unes capacitats innates per poder triomfar. El tècnic del Girona, que va participar en aquest acte abans de viatjar a Tarragona, va recalcar que «els entrenadors som els culpables de tot. Busquem immediatesa i resultats però la tècnica l'adquireixen els jugadors abans d'arribar al món professional. Aquí ja no s'hi dedica gaire temps en els entrenaments perquè és un aspecte que es dona per suposat que el futbolista ja el té après».

La tècnica de l'esportista pot marcar les diferències en un partit i és, per a Machín, l'aspecte més determinant de tots. «És el més difícil de trobar encara que el físic és fonamental per arribar a ser un futbolista professional. Molts jugadors no són bons tècnicament però ho compensen tàcticament, aquests solen ser els futbolistes més llestos», va afirmar el sorià, que al mateix temps va afegir que «independentment de la tècnica el que busques en el futbol és l'eficàcia. Primer has de ser capaç de realitzar una acció tècnica per, després, intentar millorar-la perquè l'exigència augmenta a mesura que vas pujant de categoria».

Per acabar els seus apunts a la taula rodona, Pablo Machín va destacar que «el fet que donem per fet que els professionals de Segona ja tinguin tècnica no vol dir que no ho seguim treballant».

«Quan vaig començar a botar una pilota ho feia amb l'ajuda de la paret. Així vaig començar a adquirir coneixements tècnics», declarava l'exjugadora de l'Uni Girona de bàsquet Noemí Jordana.

La torellonenca va destacar com va cremar etapes en els seus inicis en el món del bàsquet, al mateix temps que exercicia de «professora» d'aspectes tècnics a jugadores estrangeres. «Al principi de les nostres carreres sempre ens fixem en els referents dels esports. Arriba un moment en què necessites un entrenador per seguir progressant. Quan vols passar a nivell professional has d'anar a cuidar més els detalls i no deixar de ser exigent».