Avesat sovint a refusar preguntes compromeses o a driblar qüestions susceptibles d'enfangar-se, ahir Pablo Machín no es va estar de romanços a la conferència de premsa prèvia al partit de demà contra el Saragossa i, qui sap si amb un excés de sinceritat, va parlar més clar que mai. És més, es va deixar anar amb una oda a l'empat, el resultat que donaria l'ascens a Primera. Les matemàtiques diuen que amb un punt el Girona pujarà a Primera i que també amb un punt el Saragossa se salvarà del descens. Per tant, més clar l'aigua. Lògic, fins i tot. Això sí, en futbol mai se sap del tot què pot passar i el Girona ja ha patit a les seves carns històries estranyes. «Jo crec que és lògic. El sentit comú diu que quan a dues parts els convé quelcom, al final s'acaba produint. Potser soc massa sincer però a la història ha passat molts cops», reflexionava ahir al migdia. Una confessió franca d'un entrenador honest que ha patit de primera mà desil·lusions molt grans com ara fa dos anys contra el Lugo primer i el Saragossa després. És per això que després d'una temporada extraordinària, Machín, com el seu vestidor, va boig per finalitzar-la amb èxit. «Si per mi fos el xiulet inicial de l'àrbitre coincidiria amb el del final», en una afirmació que demostra les ganes tremendes del tècnic de posar, per fi, els dos peus a Primera Divisió.

Qualsevol empat, a gols o a zero, faria que demà Girona i Saragossa celebressin els seus objectius a Montilivi. El dels aragonesos, molt menor que el dels gironins després d'una temporada irregular farcida d'entrebancs esportius i institucionals que han fet que l'equip encara no estigui salvat a dues jornades per al final. «A aquestes alçades tothom vol segellar els seus objectius. Per història el Saragossa està cridat a lluitar pel que ho fem ara nosaltres. Voldran tenir l'oportunitat de fer-ho l'any que ve i això passa per sumar un punt», recordava. Durant tota la setmana s'ha enraonat molt sobre un possible pacte per empatar sense gols i Machín no va defugir la pregunta. És més, va reconèixer que per a ell, l'empat tindria un clar gust «de glòria». I és que per al tècnic, evidentment, el de demà és un partit «especial» i no vol ni imaginar un desenllaç com el de les dues últimes temporades. «Habitualment sempre dic que vull guanyar i no signo cap empat encara que sigui al camp del líder però hi ha partits especials i aquest ho és. Per a mi, l'empat tindria gust de glòria». Sigui com sigui, el sorià recordava que fa dues temporades el més lògic també hauria estat que el Girona hagués superat el Lugo i que l'equip «s'ha de prendre el partit amb la màxima professionalitat possible».

Com ha de sortir demà el Girona? Machín ho té clar. «Com ha fet sempre. Serà la millor manera», deia al mateix temps que convidava els seus a no fer bogeries per «marcar un primer gol ràpid». En aquest sentit, el tècnic tornava a recordar que l'empat els porta a Primera. «El punt que ens dona la Federació quan comença el partit no l'hem de perdre perquè ens dona l'ascens. A partir d'aquí el que podem fer benvingut sigui, però el més important és no perdre. Es pot guanyar o perdre però no vull ni sentir a parlar de perdre».

Machín fa tres anys que és a Girona i per a ell el partit més important des que és aquí va ser el de la salvació contra el Deportivo (2013-14). Això pot canviar tant per a ell com per a l'afició blanc-i-vermella demà. «Tant de bo amb el pas dels anys el partit contra el Saragossa sigui considerat i recordat com el més important de la història». En aquesta mateixa línia, Machín no vol demorar més la festa per l'èxit. «Tinc el convenciment i hi posarem totes les ganes perquè poguem celebrar amb la nostra afició això que fa tants anys que perseguim. Ningú ens ha regalat res i considero que serà merescut», deia. En el pitjor dels escenaris possibles, derrota a Montilivi i triomfs del Getafe i del Tenerife, Machín va voler recordar que encara hi hauria «una darrera oportunitat» al camp del Còrdova a l'última jornada.

El vídeo, «una anècdota»

De puntetes, i traient-hi tota la importància possible, va voler passar Machín pel tema del vídeo penjat a les xarxes socials per Aday en què se sentia un jugador insultant l'afició durant l'arribada amb l'autobús al Nou Estadi diumenge passat. El sorià va qualificar els fets «d'anècdota». «Poden aparèixer a qualsevol club o família, perquè nosaltres som una família», assegurava. Al mateix temps, Machín recordava que «és obvi» que al vídeo «en cap moment hi ha mala intenció de ningú». Per tot plegat i amb el desafortunat capítol del vídeo superat, el preparador té clar que demà l'estadi de Montilivi veurà «l'afició de sempre, la millor». «Els seguidors són intel·ligents i saben que ja és passat. La realitat és que fa poc temps érem a la merda i ara podem estar a la glòria. Ens n'hem de sentir tots partícips», deia.