Girona i Leganés estan separades per poc més de 700 quilòmetres; una té prop de 100.000 habitants, i l'altre, el doble. En futbol, però, els seus equips representen realitats molt similars. Són dos modestos que viatgen en classe VIP a Primera. Els madrilenys hi van debutar la temporada passada, i van aconseguir mantenir la categoria tot i haver-ho de patir fins a la penúltima jornada, gràcies a un punt que van esgarrapar de San Mamés. El Girona ho farà el proper cap de setmana del 19/20 d'agost. No hi ha cap recepta màgica que garanteixi l'èxit. La presidenta del Leganés, Victoria Pavón, ho atribueix a «la feina diària». Això sí, a l'hora de demanar un consell per als gironins, en el seu primer any entre els millors, ho té clar: «Els diria que han de gaudir de la Primera Divisió passi el que passi. És el que vaig fer jo. A principi de temporada vaig dir que em negava a patir quan havíem aconseguit una fita tan històrica. Tenia clar que volia gaudir del futbol estigués on estigués l'equip a la classificació».

Perquè, és clar, el temor del nouvingut de no estar a l'alçada pot ser el primer perill. Pavón admet que «per salvar-se no hi ha cap recepta. N'has de deixar tres al darrere. Per a nosaltres no va ser fàcil. Arribàvem a un mercat per al qual no estàvem gaire preparats, érem uns nouvinguts, i tothom tenia cert recel sobre què podriem fer. Teníem una mica de respecte a veure quin paper faríem, si seríem cuers... i al final vam competir bé i ens vam poder mantenir». Curiosament, el Leganés va tenir un inici de temporada, el curs passat, similar al que es trobarà el Girona aquest curs: «En un mes ja havien passat per Butarque l'Atlètic, el Barça, el València i el Sevilla. Ens vam adonar ràpid de la categoria on competíem», recorda la presidenta. El Leganés va debutar a Primera amb victòria a Vigo contra el Celta (0-1). El Girona s'estrenarà contra l'Atlètic, i en les deu primeres cites de calendari ja haurà vist passar per Montilivi els matalassers, el Barça, el Sevilla, el Vila-real i el Madrid. Entre tot aquest camí ple de revolts, en la jornada cinc, hi haurà un Leganés-Girona a Butarque.

L'ascens ha revolucionat la localitat madrilenya. «Et permet fer ciutat», subratlla Pavón, orgullosa perquè «abans la gent era de l'Atlètic o del Madrid, o fins i tot del Barça, i ara tots els nens van amb la samarreta del Leganés. Dubta que hi hagi ningú a la ciutat que no sàpiga que l'equip de futbol juga a l'elit. I ho exemplifica amb una anècdota: «Fins i tot l'Ajuntament va haver de fer un ban per tal que els bars poguessin posar televisors a les terrasses perquè estaven plens quan jugava el nostre equip». Igual com va passar a Girona el 4 i el 5 de juny, l'ascens va ser celebrat de manera multitudinària perquè «representava una cosa històrica. Ens havíem passat una dècada a Segona B i per al club ja era un repte pujar a Segona A. De cop i volta ens vam veure a Primera. Al Girona potser no li ha vingut tan de nou perquè aquests darrers anys ja ha estat rondant l'ascens diversos cops».

Leganés està separada de Madrid per l'M-40. El futbol ha ajudat a vendre la marca de la ciutat. Santiago Llorente, l'alcalde, declarava fa uns mesos que «és impagable la campanya de publicitat que ens està fent el Leganés. El club no disposa de cap estudi d'impacte econòmic, però Pavón té clar que el futbol d'elit ven, i ven bé, sobretot en el sector de l'hostaleria i els comerços. El futbol també pot permetre atraure empreses al municipi. «Hi ha una zona en desenvolupament que s'anomena Leganés Tecnológico i hi ha il·lusió perquè gràcies a l'equip la ciutat es conegui més i pugui fer venir aquí nous inversors», diu la presidenta.

Pavón explica que a inici de lliga «tots els rivals són iguals perquè competeixen a la mateixa categoria», tot i que admet que «quan arriba l'hora de la veritat imposa anar a la llotja del Bernabéu o a la del Camp Nou. Em va impactar anar al camp del Madrid, que ja el coneixia, però veure-hi tants seguidors nostres. Igual que al Camp Nou. Semblava mentida poder ser allà escoltant aquells himnes que has sentit per la televisió tants cops quan només feia quatre dies que érem a Segona B». Com canvia el futbol. El Girona i el Leganés menjant caviar i històrics com l'Elx i el Mallorca, a Segona B, o el Valladolid i el Saragossa, a Segona A. Pavón aplaudeix la determinació de LaLliga a l'hora de controlar la despesa dels clubs. Segons ella, «ara es viu de la feina, no dels escuts. Abans hi havia clubs que acumulaven deute i no passava res. A Segona B hi havia rivals que prometien molt als jugadors i no hi podíem competir. Vam pujar a Segona A amb 330.000 euros de pressupost. Ara tot és més just i igualat».

El Leganés, amb l'ascens a Primera, va canviar la meitat de la plantilla. A la banqueta s'hi va mantenir Asier Garitano, que compleix cinc anys al club (l'ha ascendit de Segona B a l'elit). Butarque es va ampliar en 3.000 localitats l'estiu passat, situant l'aforament en 11.000 espectadors (Montilivi passarà de 9.200 a 13.500). El club no tenia Ciutat Esportiva, però en breu inaugurarà les obres que ha fet en una instal·lació abandonada de la ciutat amb dos camps i tots els serveis necessaris.