l destí del Manchester City, i potser qui sap si també del Girona, canviava el mes de setembre del 2008. Abu Dhabi United Group (ADUG), una empresa àrab de desenvolupament i inversió, es convertia en la nova propietària del club anglès. S'acabava l'etapa del tailandès Thaksin Shinawatra, un personatge que va aportar més diners que no pas resultats a Manchester i que va marxar amb una acusació de corrupció i nepotisme sobre l'esquena. D'aquest gegant, naixia un temps després el City Football Group, un autèntic pop que ha estès els seus tentacles per tot el món i que ara ha arribat, de manera oficial, a Montilivi. Al capdamunt de la piràmide, l'encarregat d'encapçalar l'organigrama és un xeic amb un nom gairebé tan llarg com el nombre de clubs de futbol que a dia d'avui controla. Es tracta de Mansour bin Zayed Al-Nahyan. És, tècnicament, el nou propietari del Girona. Qui posa els diners. Qui ha donat llum verd a l'operació. Se l'ha vist treure el cap per l'Etihad Stadium en més d'una ocasió; xerrar una bona estona amb Pep Guardiola o també amb Agüero i companyia. Però, qui és realment?

Als 47 anys, si una cosa queda clara és que el xeic Mansour bin Zayed Al-Nahyan té molts diners. Moltíssims. Perquè n'ha fet amb els anys, però també per d'on ve. És fill de l'emir Zayed Al-Nahyad, el primer president dels Emirats Àrabs. El seu germà és el xeic Jalifa bin Zayed Al-Nahyan, un dels homes més rics del món, emir governant a Abu Dabi i l'actual president dels Emirats Àrabs. Això, ja d'entrada. Però a més, el fundador de l'Abu Dhabi United Group ha sabut fer créixer la seva fortuna, movent-se i invertint en un munt d'àmbits. La seva faceta política no li impedeix ser membre del Consell Suprem del Petroli. Ni tampoc d'integrar-se en l'organigrama d'algunes societats d'inversió. La Societat d'Inversió Internacional del Petroli i l'Abu Dhabi Investment Council en són un parell . Tot això, s'amaneix amb algunes participacions en diverses empreses comercials: Virgin Galactic (una empresa que planeja organitzar vols a l'espai, entre d'altres coses), Sky News Saudit, l'espanyola CEPSA...

Però per si la política i el món empresarial se li poden fer una mica avorrits, el xeic ha trobat en l'esport un altre focus d'entreteniment. I també, una font de fer calés. L'apassiona el futbol. I si no, ho dissimula molt bé. Comprar el Manchester City va ser el primer pas. Va ser el 2008, revolucionant el club i comprant el 90 per cent de les accions (ara ja les té en la seva totalitat) per uns 360 milions d'euros. Ara, el City Football Group controla d'altres equips com el Melbourne City australià, el New York City nord-americà, el Torque uruguaià o el Girona. A la pilota, se li han de sumar els cavalls. L'apassiona aquest món. Mansoure bin Zayed Al-Nahyan és un genet reconegut (ha guanyat nombrosos trofeus en curses de resistència a l'Orient Mitjà) i president de l'Autoritat de Curses de Cavalls dels Emirats Àrabs. També patrocina el festival Sheik Mansour global Arabian flat racing, amb curses de cavalls en els cinc continents.

Tot i la feinada que se li pot girar amb una agenda ben atapeïda, també té temps per a les seves dues dones i quatre fills. Es va casar amb Alia bint Mohammed bin Butti Al Hamed el 1990. Més tard, repetiria boda amb Sheikha Manal Bint Mohammad bin Rashid Al Maktoum, filla de l'emir de Dubai. I si no té massa ganes d'estar amb la família, sempre es pot relaxar a El Azzam, el iot més gran del món, amb 180 metres d'eslora. Evidentment, és seu. El vaixell, i tots els luxes que hi ha a bord.