El Girona va salvar la categoria la temporada 2008/09, la del seu retorn a Segona mig segle després, sense excessius patiments. L'angoixa de debò va arribar amb la lliga ja acabada. Aquell estiu de 2009 el club havia de convertir-se sí o sí en SAE per poder seguir a la Lliga de Futbol Professional. I durant alguns dies de juliol, la cosa semblava una autèntica missió impossible, que va acabar resolent l'aleshores president Josep Gusó amb els seus hàbils jocs de mans. Gusó va ser el primer propietari del Girona FC SAE, un càrrec que va mantenir fins a l'estiu de 2010, quan es va vendre la majoria accionarial que posseïa a Josep Delgado. Aixoplugat per l'empresari de Sarrià el club hi va estar fins a finals de juny de 2015, quan van entrar en escena els francesos Samir Boudjemaa i Jean Louis Dutaret (TVSE Futbol). Ara, amb l'entrada de la parella City-Pere Guardiola el Girona coneixerà els seus quarts propietaris en vuit anys.

La transformació en SAE es va culminar el 30 de juliol de 2009. El Girona va aconseguir reunir els 3.230.000 euros que li havia imposat el Consell Superior d'Esports gràcies a una promoció llançada gairebé a la desesperada per la directiva: tothom qui comprés una acció (a 500 euros) tenia dret a un carnet de tribuna o a cinc de general. Amb aquesta estratègia en els darrers tres dies es van subscriure més d'un miler de títols. Entre això i el paper dels empresaris Àngel Figueras i Pere Ventura (amb un 15% cada un, tot i que se'n van despendre de seguida), i de l'advocat Josep Rofes (23,4), es va poder culminar amb èxit un procès que, si no s'hagués superat, hauria significat molt probablement la desaparició del club.

La conversió no va servir per donar estabilitat al Girona. La temporada 2009/10 va estar a punt d'acabar en un autèntic desastre si no hagués estat pel miraculós penal de Kiko Ratón. Va ser un any dolent en l'aspecte esportiu però també en la parcel·la econòmica. Els jugadors van estar temps sense cobrar i tot plegat va acabar precipitant aquell estiu la sortida de Gusó. Es va parlar de la possible entrada d'un grup de capital uruguaià. Finalment es va endur la majoria accionarial l'empresari de Sarrià Josep Delgado.

La primera part d'aquesta etapa va estar marcada per l'ambició. Amb Raül Agné a la banqueta i Xavi Julià a la direcció esportiva, el curs 2010/11 va ser, en l'aspecte esportiu, el primer en què es va somiar amb un possible play-off. La truita es va començar a girar amb la desaparició, des del març de 2011, de Delgado, per culpa dels seus problemes legals a Polònia. Vuit mesos després, poc abans de Nadal, va reaparèixer, tot i que la seva estada va durar poc i va tornar a fugir. Van començar a arribar els problemes econòmics (entrant en un concurs de creditors que va arribar a posar en perill la viabilitat si no s'hagués pogut firmar el conveni), es va flirtejar perillosament amb el descens i tot i que el 2015 l'ascens a Primera es va escapar en el maleït partit contra el Lugo, la situació era insostenible. Delgado, des del seu amagatall, va negociar amb l'argentí Ricardo Pini. Al final, per sorpresa, va acabar traspassant la seva majoria accionarial a TVSE Futbol, amb la intermediació de Pere Guardiola.

Els francesos Dutaret i Boudjemaa només van ser un dia a Girona (30 juliol 2015). Amb ells hi ha hagut estabilitat econòmica i l'ascens a Primera, amb Guardiola d'assessor i el City d'aliat. I la remor que darrere també hi era Mediapro.