El Girona continua ben viu en el seu somni d'atrapar l'Europa League després que ahir l'equip s'endugués els tres punts de Mendizorrotza. En un partit d'allò més travat, els de Pablo Machín van ser capaços de sobreviure a una espessa primera part i de treure petroli a la represa gràcies a un gol de falta d'Aleix Garcia i un penal transformat per Stuani. Els bascos van insistir fins al final i van reduir distàncies (m.90) però l´ofici dels gironins va servir per mantenir l´avantatge fins al final. I això que ni els més optimistes haurien apostat ni un duro pel Girona veient l´alineació revolucionària que va presentar Machín. L´invent va sortir bé i ara els gironins encaren el derbi contra l´Espanyol amb el somni d´entrar a Europa ben real.

Rotacions no, el següent. Això és el que va fer ahir a Vitòria un Machín que va apostar-ho tot a una carta canviant fins a set jugadors respecte a l'equip que havia perdut contra el Betis la setmana passada. Un onze totalment revolucionari amb Olunga al capdavant i homes que feia segles que no jugaven com Alcalá, Muniesa i Timor a més a més de Lozano i Aleix Garcia. L'objectiu era aconseguir una victòria per mantenir viu el somni de jugar l'Europa League i acabar amb una sèrie negativa d'un punt dels darrers 12 en joc. No es presentava fàcil la visita a Mendizorrotza. Tot i que ja estava virtualment salvat, l'Alabès cercava els tres punts que li donessin la tranquil·litat definitiva. Amb tanta sacsejada, els gironins, lògicament, van sortir desubicats i de seguida l'Alabès va començar a fer mal. Així, abans dels tres minuts ja van perdonar dues bones ocasions per marcar. Primer mitjançant Guidetti, que va rebre una passada interior i es va plantar sol davant Bounou, que li va guanyar la partida en l'un contra un. Un minut després, Munir remataria de cap per sobre del travesser una centrada d'Ibai. Al Girona li costava carburar. De mica en mica, però, va començar a avançar algun metre tímidament i el Choco Lozano fins i tot va rematar de cap una centrada d'Aday que va posar en dificultats Pacheco. El partit però, era de l'Alabès, que arribava amb una facilitat aclaparadora a l'àrea gironina. Tant que, en la primera mitja hora, Bounou va ser el jugador més destacat dels visitants.

Olunga navegava en punta d'atac, mentre Borja García i Lozano, un pèl més endarrerits, intentaven entrar en joc de la manera que fos. Quan el Girona tenia la pilota intentava combinar i arribar amb perill a l'àrea però no trobava la manera de culminar les jugades. En canvi, a la mínima que l'Alabès la robava de seguida generava perill. A partir de la mitja primera part però, el Girona va apoderar-se del domini del partit. L'Alabès semblava renunciar a tenir la pilota i això feia que Aleix Garcia i Timor poguessin aixecar el cap i pensar. Així, a punt van estar els de Machín d'avançar-se al marcador en una centrada d'Aday que Lozano, absolutament sol, va rematar a les mans del porter.

S´arribava a la represa sense gols però amb la sensació que el Girona, un cop contingut el ruixat inicial dels bascos, havia estat capaç de generar perill. Costava sí, però sobretot des de la banda esquerra, Aday aconseguia arribar a la ratlla de fons i fer mal a Martín. La mala punteria de Lozano en les dues rematades de cap havia evitat que el Girona se n´anés al descans amb avantatge.

La represa va començar amb un nou canvi de papers. Era novament l´Alabès, que havia situat Sobrino a la gespa al lloc de Burgui, qui tenia la pilota. Això sí, ho feia a través de la combinació i no pas del joc directe. Tanmateix serien els de Machín els que trobarien premi gairebé sense buscar-lo. El Girona aconseguiria avançar-se al marcador en una acció d´estratègia en què Aleix Garcia va penjar una falta a l´àrea i la pilota va entrar al fons de la xarxa sense que ningú la toqués ni que Pacheco pogués fer res per evitar-ho. El Girona s´encarava un partit que semblava encaminar-se al 0-0 de la millor manera. Espessos en atac, la pilota aturada tornava a donar els seus fruits. Aquest cop, amb un pèl de fortuna.

Tocava gestionar l´avantatge durant mitja hora. Machín havia fet entrar Portu poc abans del gol i també va donar entrada a Stuani ja amb el 0-1 a la recerca d´una mica més de presència ofensiva. L´uruguaià imposaria simplement amb el fet d´estar al terreny de joc. L´Alabès però, no volia perdre davant el seu públic i va cremar les naus. Així Sobrino tindria el gol en un rebuig de Bounou però relliscaria en darrera instància davant la incredulitat del públic local. Els bascos pressionaven i l´àrbitre havia invalidat dues accions de Sobrino que havien acabat en gol per fora de joc.

Quan més collaven els locals, el Girona va trobar una taula de ­salvament amb un penal d´Ely a Juanpe molt protestat per l´Alabès. Stuani va transformar-lo. Els punts volaven cap a Girona malgrat que l´equip basc va posar emoció en l´afegit amb un gol de Pina. L´ofici dels gironins, amb David Timor al capdavant, i l´incontrolat zel dels bascos van fer que el partit es morís i que el patiment tingués final feliç.

ALABÈS 1 - GIRONA 2

ALABÈS: Pacheco, Martin Aguirregarabiria (Wakaso, min. 73), Rubén Duarte, Laguardia, Rodrigo Ely, Daniel Torres (Manu García, min. 61), Tomás Pina, Burgui (Sobrino, min. 46), Ibai Gómez, Munir i Guidetti

GIRONA: Bounou; Maffeo, Juanpe, Alcalá, Muniesa, Aday; Aleix (Pere Pons, min. 78), Timor, Borja; Choco Lozano (Portu, min. 56) i Olunga (Stuani, min. 66).

GOLS: 0-1, Aleix Garcia (min. 59). 0-2, Stuani, de penal (min. 86). 1-2, Pina (min. 91).

ÀRBITRE: González Fuertes (comitè asturià). Ha amonestat Ely, Wakaso, Guidetti, Manu García (Alabès); Bounou, Maffeo, Timor, Alcalá (Girona).

ESTADI: Mendizorrotza, 12.388 espectadors.