«No és fàcil guanyar el Girona al seu camp», va etzibar David Gallego, l'ara tècnic de l'Espanyol, després del 0-2 que ahir aconseguia el seu equip. La sentència té la seva raó; a casa, els de Machín han guanyat fins a 8 partits en la seva estrena a Primera, convertint-se Montilivi en un estadi intractable durant l'hivern. Ara la història és una altra. Com a local s'ha perdut pistonada. Just quan en joc hi ha la classificació per a l'Europa League. El derbi va deixar dues coses ben clares. L'una, que els gironins no se n'acaben de sortir a casa darrerament. I l'altra, que es va donar vida a un rival que vivia el moment més difícil de la temporada.

S'ha convertit el Girona en tot un expert a revifar a rivals que no se'n surten. A la primera volta, l'Alabès els visitava enfonsats a la classificació i amb un munt de baixes. Els d'Abelardo es van acabar imposant (2-3) amb remuntada inclosa, fet que es va convertir en un autèntic punt d'inflexió. I ahir li va tocar a l'Espanyol. Cinc partits portava sense guanyar el conjunt blanc-i-blau, que enllaçava més de 510 minuts sense veure porteria. Una barbaritat. Tan dolentes eren les seves xifres i tan crispat estava l'ambient, que divendres el club va decidir cessar Quique Sánchez Flores. Però el futbol té aquestes coses. Ahir, amb tres xuts i una defensa ordenada n'hi va haver prou: victòria per a l'Espanyol, que tornava a marcar després de 510 minuts i guanyava de nou.

La desfeta manté el mal moment que el Girona viu al seu estadi, on no celebra cap alegria des que el 9 de març passat s'imposava al Deportivo (2-0). Aquell dia d'ara fa un mes, l'equip allargava el seu idil·li a casa, on va arribar a encadenar fins a sis victòries, acostant-se al rècord de la temporada passada (vuit) a la Segona Divisió A. Els de Machín van anar derrotant, un rere l'altre, Getafe (1-0), Las Palmas (6-0), Athletic (2-0), Leganés (3-0), Celta (1-0) i el mateix Deportivo (2-0). Semblava que no hi hauria aturador, però la ratxa s'ha aturat en sec. Tant, que són ja tres els partits com a local on el públic se'n va sense un triomf dels seus. Primer, empat contra el Llevant (1-1) i després, dues ensopegades consecutives: Betis (0-1) i Espanyol (0-2). Això vol dir que el Girona, a casa, només ha guanyat un punt dels últims nou possibles, i que ha marcat un gol, mentre que n'ha rebut quatre. A més, enllaça 116 minuts sense veure porteria a l'estadi. L'últim que va perforar la porteria rival va ser Granell, l'últim dia de març.

L'actual és la segona pitjor ratxa d'aquesta temporada a Montilivi. Encapçala aquest rànquing particular el zero de nou que es va registrar en la primera fase del campionat. Van ser tres les desfetes seguides que va protagonitzar el Girona. Es va perdre amb el Sevilla (0-1), Barça (0-3) i Vila-real (1-2). La dinàmica va continuar a la Copa (0-2 amb el Llevant) i a la Lliga es va tallar tot guanyant el Reial Madrid (2-1).