Salt va obrir ahir les portes de la Festa Major amb un pregó marcat pels 25 anys d'independència. El primer alcalde de la democràcia saltenca, Salvador Sunyer, va pujar per quarta vegada al balcó de l'Ajuntament i va tornar a reclamar "unitat" dels polítics i dels ciutadans per afrontar el futur.

La cercavila des de la factoria Coma Cros amb els Gegants de Salt i la participació de la Banda de Diables d'en Pere Botero i els cavallets de Kinbédeball va atreure un nombrós públic fins a la plaça del president Lluís Companys.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), -en el seu primer acte públic després de donar a llum- va recordar les paraules de Sunyer com alcalde el 1983 en què va pronunciar un poema de Miquel Martí i Pol que demana fer un gran crit festiu. Pineda, evocant el discurs de la independència, va reclamar fer un "gran crit" per aconseguir un Salt que progressi i que treballi per un futur millor.

També va fer un final poètic Salvador Sunyer, encara que en aquest cas va ser una composició pròpia, en la qual recordava la situació de Catalunya. El seu pregó, interromput per alguns aplaudiments, va acabar amb un "ViscaCatalunya", que va ser corejat pel públic.

La programació de Festa Major de Salt començarà a intensificar-se avui. Cinema a la fresca i la doble sessió de música a l'Era de Cal Cigarro, que tancarà de nit amb Víctor Electrik Band i Strombers són alguns dels actes destacats.