Una sentència permet a l'empresa Telefónica col·locar una antena de telefonia mòbil al polígon de Mas Xirgu de Girona. La sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 arriba després que l'Ajuntament denegués l'1 de febrer de l'any 2007 la llicència ambiental per a aquella instal·lació al carrer Camp de les Lloses.

La sol·licitud s'havia presentat però, molt temps enrere. Telefónica Móviles España SA havia fet la petició per escrit el 16 de desembre de l'any 2004 i hi havia informes dels tècnics municipals que eren favorables a la concessió de la llicència. Per exemple, el 25 d'abril de l'any 2005. No obstant això, el 3 de desembre de l'any 2006, consta un informe que posa de manifest la necessitat d'aportació del document d'informació de les instal·lacions existents d'aquesta companyia al municipi i el programa de desenvolupament de la xarxa que la inclogui. El consisotri volia saber quina expansió preveia la companyia per saber quantes antesnes podia requerir i si les pensava ubicar en llocs adients. Aquest informe però, es produeix un cop, segons la sentència "havien transcorregut amb escreix els terminis per entendre concedida la llicència per silenci administratiu, ja que res no s'oposava a la seva concessió a la vista dels informes que constaven a l'expedient".

Contra la sentència dictada pel jutjat contensiós administratiu número 1, l'Ajuntament de Girona encara pot interposar un recurs ordinari d'apel·lació.

La Rutlla i les Alzines

La denegació de la llicència per part de l'Ajuntament de Girona va arribar just en el moment en que es va desfermar un important rebuig a aquest tipus d'instal·lacions. El principal focus va ser al carrer de la Rutlla, on es volia col·locar una antena al cim d'un edifici. La companyia en va demanar permís i els propietaris defensaven la legalitat de la instal·lació, al mateix temps que afiraven que seria de baixa potència. No obstant, es van començar a recollir signatures de rebuig al carrer de la Rutlla i en carrers propers. També en diversos centres educatius de l'entorn fins acabar esdevenint una espècie de plataforma veïnal que englobava diferents barris de la ciutat. Era un temps en què van emergir diferents plataformes i grups de protesta arreu de l'Estat que demanaven més estudis per saber si les radiacions tenien efectes sobre la salut de les persones. Tot i que en el cas del Mas Xirgu, el motiu de l'Ajuntament de Girona no va ser la presència de molts veïns, sinó de manca de documentació.

L'equip de govern va decidir aleshores aturar la concessió de tots els permisos a les companyies de telefonia mòbil. Els va posar de condició que aportessin el seu pla d'expansió de la ciutat i un mapa de les antnes que tenien a la ciutat. La instal·lació de telefonia del carrer de la Rutlla i moltes altres, es van denegar mentre no hi hagués aquest document. L'antena de Telefónica al Mas Xirgu també va denegar-se. Mentrestant, paral·lelament, van començar a caducar llicències concedides molt antigament. Destacava entre totes l'antena situada prop del col·legi Les Alzines.

L'empresa de telecomunicacions propietària es negava a retirar-la tot i que ja no tenia permís. El cas va arribar als jutjats ja que l'Ajuntament de Girona manava retirar-la. El jutge va donar la raó a l'Ajuntament el febrer de l'any 2008. Afirmava que per moltes mesures que s'apliquessin, l'antena mai no es podria legalitzar. Feia dos anys que funcionava amb la llicència caducada. Tanmateix, encara no s'ha enderrocat.