A

vui fa cent anys que, en un gran acte de participació ciutadana, es va col·locar la primera pedra del Col·legi Joan Bruguera (en aquell llavors, Grupo Escolar, "el Grupu"). Tot i que Girona viu avui immersa en d'altres celebracions i efemèrides acadèmiques (25 anys del Dalmau Carles, 75 del Verd i del Montjuïc, 100 de l'Eiximenis...), val la pena fer un racó per parlar també de la significació que aquell simbòlic acte tingué en la societat gironina de començaments de segle.

L'oferta escolar privada fa cent anys era variada: Maristes i La Salle per als nens; Carmelites, Escolàpies, Cor de Maria o Dominiques, per a les nenes. L'ensenyament primari públic, en canvi, es trobava dispers per diversos locals de la ciutat. Eren "escoles" sense condicions: tres de nens, quatre de nenes i una de pàrvuls. En aquest marc, es va procedir a la creació de la primera escola graduada. Els diners van arribar del Govern de l'Estat, que, en ocasió del centenari de la Guerra del Francès, va concedir a l'Ajuntament de Girona una subvenció de 103.456 pessetes per a la construcció d'una escola. El Grup Escolar simbolitzà perfectament l'afany renovador en l'àmbit de l'ensenyament. (Font consultada: Joan Puigbert, La Girona de la Restauració, 1874-1923)

Aquella primera pedra -amb algunes monedes, l'acta i periòdics locals- fou enterrada sota ciment a l'antic baluard de la Santa Creu al passeig de la Gran Via. Si ningú no la n'ha treta, encara hi deu ser. L'edifici, de Martí Sureda, fou inaugurat el 17 de setembre de 1911. Diu Josep Culubret, autor de la Història del Grup Escolar, tot citant a M. Santaló (Magisterio Gerundense, octubre 1908), que la col·locació de la primera pedra fou un dels actes més vistosos de les fires i festes de 1908. Es va organitzar una processó/romeria des de la plaça de la Constitució (del Vi) fins a la finca del baluard de la Santa Creu amb centenars de nens, mestres, un piquet de cavalleria, una secció dels bombers, polítics, capellans i una companyia del regiment de Sant Quintí, amb bandera i música. Abans de baixar la pedra es va resar una missa de campanya i el Sr. Alcalde va dir unes paraules. L'acte es va cloure amb l'himne a la bandera... La crònica del Diario de Gerona de l'endemà referí algunes dades curioses: "Con la paleta que hace algunos años usó el Rey Amadeo para colocar la primera piedra del panteón del general Alvarez, el alcalde y los representantes de los ministros de la Guerra y de Instrucción pública, echaron sobre la primera piedra, las paletadas de cemento, siendo luego bajada hasta el hueco que se habia destinado, entre los aplausos del público".