No hi ha hagut marxa enrere pel càstig als joves que van cremar fotografies dels Reis espanyols. El ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional encarregat de resoldre el recurs presentat contra la sentència que va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a 2.700 euros de multa per injúries a la Corona ha decidit confirmar la condemna i mantenir la multa. El resultat de la deliberació va fer-se públic ahir i va ser de deu vots favorables a ratificar la condemna i sis en contra.

Finalment, el jutge Alfonso Guevara no ha estat el ponent de la sentència, sinó que ho ha estat Javier Gómez Bermúdez, el magistrat que va presidir el macrojudici pels atemptats de l'11-M a Madrid. Es tracta de la segona revisió del cas que afecta els dos primers joves condemnats per cremar fotografies. En la primera la sentència va quedar anul·lada perquè durant el judici oral el magistrat Vazquez Honrubia no va permetre l'ús del català als imputats.

Durant la reunió del ple de la Sala del Penal, els magistrats han acordat, per majoria, condemnar els autors dels fets succeïts a la plaça del Vi de Girona el 16 de setembre del 2007. La sentència que els va condemnar el passat 10 de juliol els imposava una multa econòmica de trenta mesos amb una quota diària de tres euros, és a dir, un total de 2.700 euros cadascun.

El magistrat ponent de l'escrit judicial ha passat a ser el jutge Javier Gómez Bermúdez, ja que el que van nomenar en un principi, Alfonso Guevara, ha votat en contra de mantenir-los la multa. Aquest mateix magistrat ha anunciat que presentarà un vot particular discrepant.

Tensió a la Fiscalia

Aquesta decisió contrasta amb l'absolució, la setmana passada, de setze acusats per la crema de fotografies dels Reis el passat 22 de setembre a Girona, en solidaritat amb els primers imputats per aquesta causa, Jaume Roure i Enric Stern. En aquest segon cas, el fiscal va rebaixar la seva petició inicial d'una multa de 3.600 euros a 500 euros per una falta lleu de pertorbació de l'ordre públic, ja que no s'havia pogut acreditar, assegurava, que volguessin menystenir la Corona, com inicialment se'ls va imputar. Aquest fet va acabar motivant l'absolució perquè el jutge considerava que les faltes no són competència de l'Audiència Nacional.

En aquest sentit, la Fiscalia General de l'Estat, concretament el seu màxim representant Candido Conde-Pumpido, va revelar ahir que està estudiant la possibilitat de presentar una queixa conta el magistrat Vázquez Honrubia per les manifestacions que aquest va dedicar al fiscal encarregat del judici dels setze independentistes. Vázquez Honrubia va criticar agrement el procedir del fiscal d'una manera que Conde-Pumpido qualifica d'"inadequada". El magistrat va insisitir ahir en què el canvi de qualificació era inapropiat.