Avui és Sant Martí, l'autèntic i mil·lenari patró de Catalunya, que fou, però, desbancat pel misteriós (per ser suaus) Sant Jordi, a proposta de la (poderosa) noblesa. El poble no tenia cap mena de dubte sobre la seva afiliació. Abans que decantar-se per un patró sectari, que només sabia acudir a l'auxili de les dames desvalgudes i atrapades en la gola encesa d'un drac si aquestes senyores eren de noble soca i ranci llinatge, el poble s'estimava més un sant capaç de partir-se, amb un pobre desconegut, la capa que duia per abrigar-se del fred.

Consideracions apologètiques i santorals a part, si algú té alguna mena de dubte sobre les preferències populars en aquest afer que s'entretingui a comptar els noms d'indrets que prenen de base el patronímic georgià i el martinenc i avaluï després fins a quin punt sant Martí gaudia d'un rànquing infinitament superior a sant Jordi. Contra Sant Jordi Desvalls, per exemple, vénen a la memòria de seguida: Sant Martí Vell, Sant Martí de Llémena, Sant Martí d'Empúries, Sant Martí Sapresa, Sant Martí Sacalm...

L'actual església de Sant Martí Sacosta a Girona, al capdamunt de la pujada de Sant Martí (actual església del Seminari), és dels segles XVI-XVII, tot i que el temple dedicat al sant és dels més antics de Girona (segle IX). A la façana, hi ha un relleu del segle XVII que mostra el Sant al qual és dedicat el temple. Els autors foren l'escultor Onofre Fuster i el picapedrer Llàtzer Cisterna. És de 1616 i en fou el promotor Jaume d'Agullana, benefactor dels jesuïtes que hi hagué en aquest indret. Un cavall robust duu a coll un cavaller romà amb cuirassa que inclinat cap a l'esquerra ofereix la meitat de la capa a un home barbut i poc abrigat que se'l mira fixament, el cap alçat i el gest tens però humil. El cavaller sant Martí amb un gest de gran beatitud mostra tota la seva sol·licitud. L'escultor cobrà 110 lliures barcelonines que foren satisfetes en tres pagaments. L'ajudant en rebé de l'escultor, 25. És un bon relleu, amb un important desgast en la pedra que necessitaria d'algun tipus de manteniment... D'altra banda, com tantes d'altres escultures al carrer, haurà d'esperar que la regidoria deixi d'anar de bòlit i surti d'una vegada del niu.