L´Ajuntament de Girona ha començat a reaccionar a les crides per modelar unes noves barraques a la zona del passeig de la Copa de cara a l´any vinent. L´objectiu és tenir una zona d´oci més segur i on l´alcohol estigui més controlat. La Junta de Seguretat es va reunir ahir i es van començar a plantejar algunes mesures de cara a les Fires del 2009.

De moment hi ha dues propostes sobre la taula, segons va fer públic ahir la tinenta d´alcalde de Seguretat, Maria Àngels Freixenet. Una seria la possibilitat de muntar controls policials a les entrades de la Copa i registrar les motxilles i les bolsses a la gent que tingui la intenció d´entrar a la zona de la Copa i requisar-los les ampolles que duguin. L´altra mesura seria obligar les entitats que gestionin les barraques a començar a vendre alcohol més tard. D´aquesta manera es garantiria que els menors no poguessin consumir alcohol a la Copa.

No obstant, tal com va recordar la tinenta d´alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, s´hauran de debatre aquestes possibles mesures i altres, amb la comissió de la Copa, formada per diferents entitats i el mateix Ajuntament. L´assemblea de la comissió se celebrarà el 24 de novembre.

Pel que fa a dades sobre la incidència de l´excés de consum de begudes alcohòliques, Freixenet va assenyalar que entre la Creu Roja i el SEM (Sistema d´Emergències Mèdiques), van fer 1777 serveis, dels quals 57 van ser per ferides (30 per talls i 27 per contusions) i 51 per intoxicacions etíliques, de les quals, dinou eren de menors d´edat. Dels 177 serveis, 29 van acabar amb evacuacions a centres hospitalaris. D´aquestes, quatre eren menors que havien begut massa. Segons la regidora, que d´unes 200.000 persones que es calcula que van passar per la zona de barraques, 51 patissin una intoxicació etílica, mostra una estadística molt baixa, que no obstant «ens preocupa i per això busquem aplicar mesures i alternatives». No obstant, l´Ajuntament no ha rebut cap denúncia per venda d´alcohol a menors. Això sí, ha aixecat un acte en una parada-bar de la zona d´atraccions a la qual es va enxampar venent alcohol a menors.

Una mesura ja presa i que aquest any ja ha entrat en vigor, es refereix a la concessió de barraques. No es permet que pugui gestionar-la cap institut per evitar que hi hagi menors venent alcohol.

Pel que fa als actes fora de la Copa, Cristina Alsina es va referir a la presència del català a la zona d´atraccions. La tinenta d´alcalde va assenyalar que «un 80 per cent» d´atraccions i parades havien entrat dins la normalització lingüística (cartells, davantals, armilles, música i rètols en català). Els venedors de castanyers van ser el sector més sensible amb el català i tots van adaptar-se a la normativa. Es van habilitar dos fils musicals (un per a la zona infantil i l´altre per a la d´adults) amb cançons en català. Per tirar endavant la campanya de «Fires en català» l´Ajuntament hi va destinar tres dinamitzadors.

Fora de la Devesa, la regidora d´activitats de dinamització al Territori , Pilar Prats, va esmentar les diferents incidències per culpa de la pluja, com ara la suspensió d´algunes activitats (simultànies de circs, concerts a la Copa) i l´ajornament d´altres (castells de focs d´artifici, la cercavila de percussions i l´allargament de les atraccions un cap de setmana més del previst inicialment). No obstant això, com Cristina Alsina, va valorar «positivament» el desenvolupament de les Fires de Sant Narcís. En aquest sentit, va explicar que la final de la gimcana escolar, amb el concurs de pregons, es farà el 29 de novembre i hi participaran 450 alumnes.

Pel que fa a dades referents a seguretat i a trànsit, la tinenta d´alcalde de Seguretat, Maria Àngels Freixenet, va fer públiques unes estadítiques que són molt similars a les d´anys anteriors. Pel que fa a accidents de trànsit del 24 d´octubre al 2 de novembre i el cap de setmana posterior amb les atraccions i els focs d´artifici, es van registrar 56 incidents amb 13 ferits, mentre que l´any passat durant els deu dies van ser 46 accidents amb 13 ferits i l´any 2006 havien estat 54 xocs amb 12 afectats.

Durant les nou nits de barraques, la policia va fer controls policials. Cada nit n´hi va haver. En total es van fer 229 testos d´alcoholèmica, dels quals 32 van ser positius.