La 14a edició de la fira de degustació i venda de productes d'alimentació Firatast ha esquivat la crisi i tancarà les portes aquest diumenge a mitjanit al Palau de Fires de Girona després de rebre la visita d'entre 12.000 i 14.000 persones, «unes xifres similars a les darreres edicions», ha reconegut el seu director, Josep Maria Matamala. «Enguany ens feia una mica de por donada la situació econòmica però el que està clar és que la gent menja cada dia i que accepta de bon grat la variada oferta culinària que ofereix Firatast», ha continuat Matamala. Entre els productes estrella, a destacar l'acceptació que ha tingut l'amanida de medusa, el pa ecològic i els tastets de cuina solidària.

«Bé, nosaltres cada any portem algun producte que es podria dir novedós i aquest 2008 ha estat l'amanida de medusa, dintre la mostra de gastronomia oriental», ha assenyalat el director de Firatast. «La gent l'ha provat i ha agradat. Però també continua tenint molta tirada la cuina típica tradicional catalana com l'arròs de Pals, els plats que han fet les cuineres de Salt, i els cuinats de diferents restaurants del Gironès», ha enumerat Matamala, que reconeix que «la cuina, en general, és el que més funciona». «Abans, Firatast era més producte i ara cada vegada hi ha més estands de cuina», ha puntualitzat.

De fet, la cuina solidària ha estat una de les altres novetats d'enguany amb més èxit de públic. L'organització ha cedit estands de forma gratuïta a diverses entitats i ONG perquè poguessin oferir un reguitzell de 'tastets solidaris' de països d'arreu del món. «La gent ha pogut provar plats i degustacions de cuina hindú, de la zona andina del sud de Xile, de Senegal, de Colòmbia, etcètera», ha comentat el director de Firatast, que parla també d'un públic d'allò més variat al llarg dels tres dies de fira. «Gent de totes les edats i on la mainada té molt de protagonisme», ha explicat Matamala.

«Els tallers infantils com el de xocolata, la ludoteca o l'espai Unicef fa que les famílies se sentin còmodes dintre el Palau de Fires», ha afirmat el director de Firatast. «Fins i tot, els jubilats porten safates ben carregades», ha puntualitzat Matamala, que avança que de cares a l'any que ve ja han pensat en introduir alguna millora. «De quatre a set de la tarda, que són hores en què la gent no té gaires ganes de menjar, hem pensat d'organitzar més activitats paral?leles com xerrades o tallers de cuina perquè la gent pugui estar aquí i informar-se i culturitzar-se amb la gastronomia», ha finalitzat el director de Firatast.