malgrat que aquest any la pluja s'ha proposat deslluir les Fires de Sant Narcís, l'enorme impacte que sempre tenen sobre Girona i comarques i les oportunitats de promoció que generen a la ciutat són molt grans: milers de visitants hi acudeixen durant 10 dies per gaudir de multituds de fires i mercats i d'una ingent oferta lúdica i cultural. Tot plegat genera un increment de les vendes, de l'ocupació d'hotels i restaurants, per, en definitiva, dinamitzar la ciutat com cap altre esdeveniment ho fa al llarg de l'any.

Però els guanys no es comptabilitzen només en ocupació o en diners, sinó que el país guanya en aspectes no tan tangibles però igual d'importants com són la promoció de la llengua i la cultura gironina i catalana, reinventant Girona com a escenari perfecte de promoció global.

Un cop acabades, la valoració sovint en remarca els aspectes a millorar i ara és temps de parlar de les barraques i de la Copa, el lloc escollit per excel·lència pels nostres joves per gaudir de les Fires a la seva manera. Com a regidora defenso el dret dels joves a gaudir-ne, a tenir el seu espai, i m'entristeix la tendència que hi ha a criminalitzar la forma en què ho fan. Evidentment que hi ha molts aspectes que es poden millorar, i s'ha de fer entre tots, comptant molt especialment com des de fa anys amb les entitats gironines com a part implicada en la gestió d'aquest espai.

La Copa, però, no és només un lloc de trobada de milers de joves -aquest any se n'han comptabilitzat uns 200.000- on les barraques de les entitats gironines ofereixen menjar i beguda al jovent mentre aquests escolten música en directe. La Copa també és l'escenari perfecte que molts grups musicals anhelen per gaudir de la màxima difusió comarcal, per, en definitiva, donar-se a conèixer, consagrar-se, mostrar els seus nous treballs o, senzillament, fer un bolo davant d'un públic entregat i nombrós.

En aquest sentit, des del govern de la ciutat busquem l'equilibri comptant amb tots els estils musicals que es troben dins la franja coneguda com a música per a joves, i la selecció dels grups està guiada per la qualitat i la trajectòria, per aconseguir una programació equilibrada que sigui un reflex del model cultural del país. El 2007 es van programar en aquest espai 6 grups gironins, 9 catalans no gironins, 1 espanyol i 7 internacionals; i enguany el salt ha estat més que considerable: 12 grups gironins, 4 de la resta de Catalunya, 4 espanyols i 3 internacionals. L'aposta per la música gironina és, doncs, ferma.

Des del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Girona la nostra prioritat és justament la promoció d'aquests valors en la configuració de l'oferta de les Fires de St. Narcís, dins i fora de la Copa, donant oportunitats als joves que comencen i a la producció cultural en català. Estic segura, doncs, que com afirma el lema que marca la filosofia de la creació de la Comissió de la Copa: entre tots ho podem fer!