El plantejament actual de les anomenades barraques espatlla les Fires de Girona. Ho vam denunciar el grup municipal de Convergència i Unió a l'anterior ple i molta gent en aquests dies ens ha manifestat la seva coincidència d'opinió.

Davant d'aquesta constatació, el grup municipal de CiU vam demanar un canvi de rumb a l'equip de govern municipal i l'inici dels treballs, ara que queda tot un any per endavant, per arribar al consens necessari per proposar un nou model que superi l'actual que s'ha demostrat insatisfactori, encara que per l'afluència de joves pugui semblar un model "d'èxit".

El debat ja està iniciat al carrer i CiU creu que no es pot deixar d'encetar també en l'àmbit polític o en la mateixa comissió municipal de la Copa que coordina i proposa mesures que el govern municipal haurà d'aplicar. No oblidem que la tinença d'una barraca de Fires és una concessió municipal temporal i que, en conseqüència, és l'Ajuntament el màxim responsable d'allò que s'hi fa, s'hi compra, s'hi ven i del que hi passa, com a espai públic que és. No és acceptable, doncs, que l'alcaldessa derivi la seva pròpia responsabilitat cap a les famílies en allò que afecta la venda (no parlo del consum) a les barraques afirmant literalment que "porten les bosses preparades de casa". Els pares i les mares, com vostè, vetllem per l'educació dels nostres fills i perquè adquireixin la responsabilitat que és signe de maduresa individual i col·lectiva; però en aquells àmbits en què no hi podem arribar, també demanem que els qui han d'exercir-ne la responsabilitat, l'exerceixin, això és en el control i inspecció de la venda en establiments de concessió municipal.

La Copa és un espai de la via pública i l'Ajuntament, que és qui convoca a actes que esdevenen multitudinaris, i se sap que ho seran amb antelació, no pot girar la vista cap a una altra banda i fer veure que no veu res o "carregar el mort" a d'altres.

Els pares estem preocupats pel tema, malgrat que hi ha qui n'ha volgut minimitzar el fenomen des d'entitats que no són d'àmbit familiar ni social, sinó només escolar. I malgrat que algun profesional de l'educació hagi manifestat que el tema del consum d'alcohol s'ha comentat però que no han arribat a cap conclusió, o que no els consta cap queixa ni consulta. Senyors, flac favor fan a un debat que, els agradi o no, ja és al carrer i en el qual totes les aportacions seran benvingudes perquè ja deuen saber, seguríssim, que les escoles fa anys i panys que, en el marc de l'acció tutorial, dediquem hores i esforços a informar i conscienciar dels perills que suposa la ingesta d'alcohol i més en aquestes edats de formació física i intel·lectual; i ho fem des de nivells de l'educació secundària, en la franja d'edat que ara se'ns demostra que reben com a aliats aquells qui haurien de vetllar també per què es complís l'estricta legalitat.

I la nostra preocupació neix, sobretot, de la intranquil·litat que és conseqüència de la passivitat en les actuacions de prevenció, control i inspecció i en la permissivitat que aquestes provoquen. Perquè no és el mateix el consum d'alcohol que la venda d'alcohol en establiments autoritzats (i les barraques ho són), de caràcter social i cívic en la seva totalitat, infringint una llei que és molt clara i que prohibeix la venda de begudes alcohòliques a menors. Una intranquil·litat que neix del fet que, en tractar-se d'un recinte obert i d'accés lliure, els pares que, amb tots els controls i les reflexions ?fetes abans de marxar de casa, deixem anar els nostres fills a les barraques no tinguem en aquestes entitats la total complicitat que no els vendran alcohol si no han comprovat abans que efectivament tenen l'edat en què és permès legalment compran-ne.

I no és acceptable apel·lar que la conscienciació dels joves, per si mateixa i exclusivament, evitarà que no s'adrecin a una barraca que saben que els subministrarà un cubata i demanin només una aigua mineral. Si la confiança en la conscienciació dels joves, com també en la dels mateixos adults, fos tan ferma potser no hauria calgut legislar i, per tant, prohibir que es pugui vendre alcohol als menors, no creuen? La mateixa ètica individual ja en regularia el fet i n'evitaria les conseqüències. Però tots sabem que no és així i per això es legisla el que es legisla.

És obvi, i no és aquest el plantejament que cal fer al nostre entendre, que no podem esborrar d'un tres i no res les barraques de la programació de Fires, i que cal, això sí i de manera urgent, aconseguir un model nou d'oci per als més joves de la nostra ciutat i contorns en unes dates molt concretes del calendari festiu annual; un model d'oci que permeti unes noves regles del joc per part de tots, i que combini la rigorositat en la seguretat i el control dels qui participen en aquesta activitat, amb la diversió, el lleure i l'entreteniment.

Però així com és veritat això, no és menys veritat que al recinte de les barraques de Fires es ven alcohol a menors, i a menors no de 18 anys sinó de 16 anys. I no parlem ni de consum d'alcohol en general, ni de si l'alcohol consumit és portat de casa. El debat sobre l'anomenat "garrafó" ja s'ha fet en moltes grans ciutats de l'Estat i potser caldria preguntar a l'equip de govern municipal per què Girona és l'única capital de demarcació de Catalunya que no té aprovada encara una ordenança de civisme que prohibeixi el consum de begudes alcohòliques a la via pública i que en prevegi sancions importants per a aquells que la incompleixin. No deurà ser perquè l'espai de la Copa seria la més gran infracció de la legalitat i posaria en evidència, com en d'altres casos de record recent, les pròpies contradiccions municipals ? El que no es pot fer és denunciar el "garrafó", culpar les famílies i que l'Ajuntament, que ho regula gairebé tot, no hagi optat per aplicar mesures, del tipus que siguin, per tal de minimitzar el problema. El camí no és mirar en sentit oposat al del problema, ni fer veure que no existeix; el camí és plantejar un nou model que permeti fer compatible l'oci i el lleure necessari dels nostres joves, amb la responsabilitat, la conscienciació i el compliment de la legalitat. Poden comptar amb nosaltres!