Avui a les 12, a l'Aula Magna de Sant Domènec, la Universitat de Girona investirà doctors "honoris causa" el Sr. Eric Hobsbawm (concessió aprovada per la Comissió de Govern de la Facultat de Lletres) i el Sr. Miquel Roca Junyent (concessió aprovada per la Comissió de Govern de la Facultat de Dret).

Eric Hobsbawm és un eminent historiador i polític nascut l'any 1917 a Alexandria (Egipte). La seva obra és referència entre estudiants i estudiosos d'arreu. La seva concepció marxista de la història i del món ha contribuït a la construcció de la Història Social; una història on els grans personatges deixen de ser els protagonistes per centrar l'atenció en les societats.

Roca i Junyent nascut l'any 1940 a Cauderan (França), on la seva família s'havia exiliat, és un brillant advocat i polític, que entre 1974 i 1999 ha viscut la política espanyola i catalana des de primera fila amb un ferm compromís per Catalunya i la llibertat. L'any 2006 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

La locució llatina "honoris causa" significa "per causa d'honor" i és un títol honorífic que les universitats concedeixen a persones que han destacat en àmbits professionals, en virtut de la fama que tenen o en reconeixement de llurs mèrits. De fet, els títols "honoris causa" recauen tant en les persones homenatjades com en la universitat que els homenatja. Així ho expressa la mateixa UdG al Pla Estratègic 2008-2013.

Abans dels doctors Roca i Junyent i Eric Hobsbawm, la UdG ha distingit amb el doctorat "honoris causa" deu personalitats més: Jerome S. Bruner, psicòleg (a proposta de la Facultat de Ciències de l'Educació, el 26 de juny de 1997); Jaume Aragall, músic i tenor (a proposta de la Facultat de Lletres, el 30 de setembre de 1997); Fred M. Utter, ictiòleg i investigador en piscicultura (a proposta de la Facultat de Ciències, el 30 de setembre de 1997); Miquel Batllori, historiador (investit doctor "honoris causa" per onze universitats dels Països Catalans, el 23 de maig de 2002); Jaume Gil Aluja, catedràtic d'economia (a proposta del Departament d'Empresa, el 21 d'octubre de 2004); Joan Bertran Rusca, químic teòric i computacional (a proposta del Departament de Química, el 21 d'octubre de 2004); Robert Brian Tate, historiador (a proposta del Departament de Filologia i Filosofia, el 21 d'octubre de 2004); Joan Rodés, metge i investigador (a proposta del rectorat el 28 d'abril de 2008); Carmina Virgili, catedràtica de geologia (a proposta del rectorat, el 28 d'abril de 2008); Raimon Panikkar, filòsof (a proposta del Dept. de Filologia i Filosofia, el 28 d'abril de 2008).

La cerimònia "Honoris Causa" clàssica de les universitats està carregada d'elements simbòlics (birret, anell, guants i llibre). A la UdG, se segueix un patró menys tradicional. A banda dels parlaments corresponents, l'Excma. i Mgfca. Sra. Rectora farà el lliurament d'un diploma i d'una medalla als investits. L'acte es clourà amb l'himne universitari, el conegut Gaudeamus Igitur. Tot i la modernitat de les formes cal preguntar per què, a Girona, on justament l'alcaldessa i la rectora de la Universitat són dones, en un clar exemple de normalitat institucional de gènere, entre els 12 "doctors per causa de l'honor" escollits per la Universitat, només s'ha pensat a distingir una dona (8,3%).