L'Àrea d'integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt ha impulsat un programa als instituts d'educació secundària del municipi per millorar la convivència entre l'alumnat. La iniciativa, que porta a terme l'Associació Eina, inclou diversos tallers per millorar la cohesió social i lluitar contra els prejudicis sobre el fet migratori i els estereotips de gènere. El Programa per a la millora de la Convivència s'aplica als IES Salvador Espriu, Vallvera i SES i hi participen prop d'un miler d'alumnes.

Els tallers van dirigits a estudiants d'ESO, es van iniciar durant l'octubre i s'allargaran durant tot el curs. Per a cada curs, es porta a terme un programa específic. A primer d'ESO, es treballa la cohesió dels grups a classe i el foment de la cooperació. A segon d'ESO, s'incita a la reflexió sobre el fet migratori i la identitat, a través de l'anàlisi de la història del poble. A més de revisar les diferents migracions que ha viscut Salt, es repassen els orígens familiars de l'alumnat. En els tallers, les històries de vida són una peça clau per entendre les semblances dels diversos migratoris.

Els estereotips de gènere i els rols socials associats a homes i dones són un dels eixos dels tallers per als alumnes de tercer d'ESO. En aquest curs, també es treballen els vincles afectius i els tòpics que envolten l'amor. Per als estudiants de quart d'ESO, el programa d'Eina prepara activitats sobre les mateixes temàtiques tractades en els altres cursos, si bé es tenen en compte diferents formats com el videofòrum, els jocs de taula o l'anàlisi de còmics.

El programa s'aplica des de fa 4 anys a primer d'ESO, però aquest any l'Ajuntament ha optat per fer-lo extensiu als altres cursos amb la voluntat de fomentar la convivència a les aules. Cada centre escull les activitats per als seus alumnes.