El Fòrum Gastronòmic celebra enguany el desè aniversari com a punt de trobada entre els professionals de la cuina. Enguany el fil conductor de la fira que se celebrarà a Girona del 21 al 25 de febrer del 2009 és el lligam entre els pagesos i els cuiners. D'aquesta manera, preveuen buscar "noves complicitats" i posar èmfasi en els "valors ètics". Així, una de les peces que rebrà protagonisme en aquesta edició del Fòrum són els petits productors que fan aliments de qualitat però que a vegades no tenen suficient accés al circuit de comercialització. "Parlem de cuina ecològica, d'ecocuina, ecoxefs", va explicat un dels organitzadors, Pep Palau.

Palau també va assegurar que, lluny de la polèmica que es va crear entre Santi Santamaria i Ferran Adrià, el Fòrum és un espai on totes les opinions hi són "ben rebudes". Per això, destaca que la intenció d'aquest any és portar els cuiners i els pagesos perquè siguin els protagonistes i siguin els que marquin les premisses de qualitat. "S'han suscitat polèmiques amb altres interessos que no tenen res a veure amb el Fòrum", va explicar Palau, qui reitera que és un espai on tothom tindrà l'oportunitat de dir-hi la seva.

La del 2009 és una desena edició que posa de relleu la "consolidació" del Fòrum Gastronòmic, que cada cop ha anat buscat "nous objectius" i "obrir-se més al món" com passant de ser un esdeveniment pensat exclusivament per a professionals de la cuina a una trobada oberta al públic general. Durant els dies que duri la mostra hi haurà tasts, classes magistrals de cuiners de prestigi, debats, jornades tècniques i "minifòrums" d'un aspecte de la cuina concret.

Aprofitant l'aniversari, Palau ha explicat que han fet un "repàs" als grans noms que fins ara ja han passat pel Fòrum Gastronòmic i que tornaran a Girona per commemorar l'aniversari. Ferran Adrià, els germans Roca, Carme Ruscalleda, Elena Arzak, Philippe Conticini o Pierre Garganaire són alguns dels noms que ja tenen confirmats per aquest any.

"L'èxit" que, segons els organitzadors, ha demostrat ser el Fòrum, que és el "més important" en aquest camp, ha fet que les expectatives per aquesta desena edició siguin bones, tot i la crisi econòmica. Josep Maria Matamala va explicar que preveuen arribar als 300 expositors, que representa 500 empreses representades, la majoria de les quals seran de Catalunya però amb una forta presència d'expositors gallecs, escenari del Fòrum aquest any.

A més, també van augmentar l'espai a Girona perquè mentre que en el darrer Fòrum que es va celebrar a la ciutat el 2009 van ocupar un espai de 7.000 metres quadrats, per al 2009 ja en tenen confirmats 10.000. Fins a l'actualitat, ja tenen més del 80% de places cobertes però esperen arribar al 100% amb els dies que queden fins que el Fòrum Gastronòmic obri les portes a Girona.

Palau va detallar que en el Fòrum tindran un espai especial els dolços amb demostracions de pastisseria i postres. També faran cuina amb vi, més enllà de les clàssiques cates o maridatges entre el vi i el menjar. Un altre producte que enguany prendrà força serà el pa amb demostracions dels nous pans que s'estan elaborant.

Una altra de les novetats d'enguany és l'entrega del premi al cuiner de l'any, que es farà per votació popular, i un espai especial a la commemoració del centenari de la Costa Brava.