Aquelles que siguin viables s'inclouran al Pla d'Usos i Gestió del parc que, segons ha indicat el regidor de Medi Natural, s'aprovarà abans de l'estiu del 2009 i el consistori ja té una partida de 400.000 euros per finançar les accions prioritàries. Entre els centenars de propostes, Ponç ha explicat que algunes gaudeixen d'un consens majoritari i d'altres no està clar que siguin viables tècnicament.

El procés participatiu per determinar els usos que ha de tenir el parc urbà ha arribat al final, després que s'iniciés el 17 de març passat. Després de tallers, reunions i d'altres activitats, els ciutadans han fet arribar centenars de propostes a l'ajuntament. Ponç ha destacat que n'hi ha de molt originals i que algunes són contradictòries entre elles i caldrà estudiar quines són viables tècnicament.

Alguns exemples de propostes que es recullen en el quart butlletí amb els resultats del procés són fer un cinema per projectar pel·lícules al parc, fer un aparcament a l'interior del parc, fer una discoteca oberta tot l'any, un centre cívic, una biblioteca, un nucli zoològic, una granja escola, un gran estany central amb punts perquè la gent hi vagi amb barca i poder-hi passejar, un punt de lloguer de bicicletes, instal·lacions per practicar esports com volei-platja, tirolina o tir amb arc, entre d'altres, crear una connexió per fer esports d'aigua al riu, una zona wifi, un circ permanent, un teatre a l'aire lliure, un trenet com el 'Gerió' que circula pel Barri Vell, crear un punt d'informació turística al parc, entre d'altres.

El regidor ja ha avançat que, tot i que la voluntat és començar de zero, hi haurà propostes que no es podran incloure perquè no són viables tècnicament. A més, ha destacat que algunes d'elles ja han gaudit d'un consens majoritari durant el procés.

Ponç ha avançat aquelles propostes que han tingut major acceptació han estat obrir un cafè-restaurant al parc, fer més permeables les entrades al parc, crear una zona de jocs infantils, millorar la il·luminació de tots els itineraris, substituir les línies elèctriques antigues i també bancs o pous d'aigua en desús, crear zona de pícnic amb barbacoes i taules, obrir més fonts, canviar el paviment dels passejos per un de més agradable, fer un punt de passeig per gossos, mantenir l'arbrat, potenciar el parc com un atractiu turística més de la ciutat i integrar el vial perimetral (la zona d'aparcament) fins la Devesa i la riba del Ter.

El regidor ha afirmat que la voluntat del consistori és fer un 'pla ambiciós' per resoldre els problemes que presenta l'espai i ha dit que estan disposats a canviar de lloc algunes usos si així millora la qualitat dels ciutadans i també dels arbres. Ponç també ha assegurat que si els estudis forestals posen de manifest que cal tallar algun arbre en parts denses del parc perquè la resta visquin millor també es farà. 'La prioritat és mantenir els 25.000 plàtans ja que són l'essència del parc', ha afirmat.

La polèmica del pavelló

Des de fa mesos, s'ha aixecat una polèmica entorn de la construcció d'un pavelló esportiu al parc. L'ajuntament ja ha presentat un avantprojecte i la seva idea és tirar endavant la construcció. No obstant, va endegar el procés participatiu per aprofitar i redissenyar els usos i la gestió de tot el parc.

Un cop finalitzat el procés, el regidor de Relacions Ciutadanes i Joventut, Miquel Poch, ha explicat que s'han recollit visions molt diverses pel què fa als usos esportius del parc i que, més enllà de decidir si es fa o no el pavelló, el procés participatiu ha servit perquè els ciutadans aportin idees a quines activitats es poden fer al parc i quines no.

Poch ha indicat que un grup de ciutadans van voler centrar el debat únicament en el pavelló i s'hi van manifestar des del principi en contra. Ara bé, segons ha afirmat el regidor, durant el procés han vist que molta gent està a favor de fer un pavelló al parc. 'Si haguéssim vist una oposició frontal al pavelló durant el procés ens ho hauríem repensat, però no ha estat així i les veus crítiques han quedat minimitzades per les aportacions que han fet la resta de ciutadans', ha assegurat.

D'altra banda, ICV -membre del tripartit a l'equip de govern- s'havia mostrat públicament en contra de la construcció d'aquest equipament i això va causar friccions internes al sí del govern local. Ara bé, en aquest darrer butlletí el grup dóna un cop de timó i afirma que, tot i haver estat en contra, els sembla que donat que hi ha un pressupost aprovat 'el més assenyat és integrar en el Pla d'Usos els aspectes sobre els quals hi ha consens i deixar de banda aquells, com el pavelló, que lluny d'aplegar voluntats ens divideixen'.