Mossos d'Esquadra i Policia Municipal de Girona tendeixen a dirigir-se més a ciutadans d'orígens forans a l'hora d'identificar sospitosos de faltes o delictes. Aquesta és la conclusió del projecte STEPPS (sigles en anglès del projecte sobre estratègies policials en recerca i la identificació) al qual s'han sotmès durant sis mesos els dos ?cossos. En aquest temps s'han identificat 2.428 persones (sobretot homes joves), dels quals 1.122 eren espanyols i 1.306 estrangers. Segons Rachel Neil, responsable de l'Open Society Justice Initiative, l'entitat britànica que promou aquest projecte, aquestes dades demostren una "desproporció" ja que la població immigrada no és el 50% de la societat gironina.

El 22% d'aquestes identificacions han derivat en imputació de faltes o delictes. Tant pel que fa a Mossos com a municipals de Girona, la comunitat romanesa és la que ha donat major nombre d'identificacions positives (17 i 19%, respectivament). En el cas de les pesquisses fetes pels municipals, la segona nacionalitat que ha donat més identificacions que es corresponen a algun presumpte culpable és l'espanyola, i en el cas de Mossos, la marroquina.

"A tots els llocs on s'ha portat a terme aquest projecte les dades han estat similars, tot i que això no significa que els immigrants delinqueixin més", apunta Neil. El projecte ha consistit a entregar als interpel·lats un document conforme la identificació s'ha fet amb garanties. No hi ha hagut ni una sola queixa per part de cap interpel·lat, destaca el cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, tot i que, reconeix la regidora de Seguretat Ciutadana de Girona, Maria Àngels Freixenet, "hi ha situacions que s'han de millorar".