El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va anunciar ahir a Girona que la nova seu de la Generalitat, que ocuparà l'antic Hospital de Santa Caterina, estarà "plenament operativa a finals de 2009". El Govern manté així les previsions perquè el treball actual se centra en les instal·lacions i en la col·locació dels tancaments. La futura delegació del Govern de la Generalitat a Girona tindrà fins a 850 treballadors.

Ausàs va visitar ahir les obres de la futura seu on hi haurà tant la delegació com els serveis territorials de la demarcació. El conseller va explicar que no es tracta només d'un canvi físic sinó que també hi haurà un canvi de mentalitat organitzativa per donar millors serveis a la ciutadania. "Girona serà novament un referent d'un nou model d'organització de la Generalitat al territori que més endavant es podria implantar a les comarques de les Terres de l'Ebre i a les de Lleida", va afirmar Ausàs. També va anunciar que aquest model de reorganització anirà adreçat principlament a centralitzar els serveis que estan adreçats als ciutadans i va remarcar que "el ciutadà serà el centre i la referència del nou sistema organitzatiu". També preveu que aquests canvis suposin una millora a l'entorn laboral dels empleats públics que disposaran d'espais nous.

Ausàs també va comentar que la nova seu vol estar vinculada als ciutadans també en l'aspecte urbanístic. Per aquest motiu, se cedirà una plaça per a ús de la ciutat i s'aprofita l'antiga capella com a auditori que també podrà ser utilitzat pels ciutadans.

Per altra part, la Generalitat ha ofert durant el mes de novembre visites als treballadors de la Generalitat per donar-los a conèixer el seu futur lloc de treball.

L'entrega del nou edifici de la Generalitat hauria de ser a inicis de la primavera de l'any 2009. Aleshores, però, quedarà encara equipar-lo. Sempre que s'ha fet una avaluació sobre el seguiment del calendari previst, s'ha estimat en aproximadament un mes el retard que porten les obres.

Una de les principals dificultats és el repartiment de les diferents àrees i el lloc que ocuparà cada departament. Ara encara s'està negociant entre les diferents conselleries per veure quin és l'espai de de cada servei territorial a l'edifici.

Una gran oficina d'atenció

La Generalitat obrirà una oficina d'atenció al ciutadà a l'hospital de Santa Caterina de més de 1.114 metres quadrats i amb taulells personalitzats. En el disseny inicial del projecte ja es preveia la distribució de cada espai. La Generalitat té la intenció que l'atenció sigui personalitzada i es preveu la ubicació de diverses taules tant en l'entresòl com en una zona d'altell, cosa que permetria atendre fins a 40 persones de forma simultània.

Un dels objectius de centralitzar l'atenció és precisament que amb una sola instància ja s'arribi al departament que correspongui i els usuaris no hagin d'anar de delegació en delegació. L'oficina d'atenció al públic, que per primer cop unifica tots els departaments, estarà ubicada a la cruïlla de Joan Maragall amb Pompeu Fabra.

L'immoble nou, que tindrà 4 plantes, en dedicarà dues a la informació i comunicació amb els usuaris. La resta estarà destinada als despatxos i als serveis territorials. La Generalitat de Catalunya preveu que l'entrada es faci mitjançant escales o una llarga rampa des de Pompeu Fabra. A l'entrada hi haurà un llarg taulell i l'accés als despatxos. En aquest punt s'establiran el sistema de torns d'atenció.

la nova seu està en la darrera fase de tancament.El conseller, segon per l'esquerra, visitant la darrera planta de l'immoble .La rehabilitació ha permès recuperar els taulells de l'antic hospital. El nou edific que dóna a Jaume I també està gairebé enllestit.