Les obres del Tren d'Alta Vel0citat (TAV) han provocat un important descens de facturació als comerços que hi ha entre el carrer Josep Maria Gironella i la plaça d'Europa. Són quasi una vintena d'establiments que han perdut entre el 40 i el 50 per cent de les vendes, segons va explicar ahir la presidenta de l'Associació de Comerciants i Pimes Sant Narcís- Zona Sud-Plaça de l'Assumpció, Eva Maria Trias.

Alguns d'aquests establiments han hagut de fer front fins i tot al descens de facturació reduint personal, com és el cas d'una botiga d'animals. Trias admet que part de la disminució de les vendes es deu a la crisi econòmica que es pateix a escala global. No obstant, explica que l'enquesta que han fet a la plaça d'Europa i al carrer Josep Maria Gironella, també l'han fet a la resta d'associaciats del barri i allà, la baixada és d'un vint per cent. Una altre motiu que addueixen per la baixada de la facturació és el fet que han quedat aïllats per les obres, amb tanques molt opaques.

Insegurerat i reunió

L'Ajuntament i les empreses que operen per la zona fent els treballs del tren comencen a ser conscients que cal promoure especificament el comerç d'aquest indret. Una empresa dedicada a la senyalització de les obres, Ocife, ha decidit donar 3.000 euros a l'Associació de Comerciants com a injecció econòmica i per ajudar-los a tirar endavant la campanya de Nadal. L'Ajuntament, per mitjà de l'àrea de Desenvolupament Local, també ha donat 3.500 euros acada una de les dues associacions de veïns del barri.

Les mesures no acaben aquí. La presidenta de l'Associació ha demanat una reunió amb representats de l'Ajuntament per tractar sobre les obres del TAV, l'aparcament i la seguretat. Aquesta trobada es farà dilluns al Centre Cívic. Per exemple, es vol acabar de lligar una solució a la problemàtica dels aparcaments. N'hi ha un de noranta places a punt d'obrir a l'avinguda Sant Narcís i s'està a punt de tancar un conveni amb Mifas per tal que els clients tinguin entre mitja hora i una hora gratuïta.

Respecte a la seguretat, tot i que s'ha millorat la il·luminació, els comerciants volen alguna altra actuació, ja que han patit diversos episodis d'inseguretat sobretot a la nit. Uns lladres van robar 50 euros amb una navalla a un bar de l'avinguda Sant Narcís. En una altra botiga, els lladres van acabar fugint. Molt probablment, se'ls ?informarà de l'inici d'un Pla Especial de Seguretat en aquesta zona.