El desconeixement que Girona té de tot allò que s'esdevé a Santa Eugènia és quasi el mateix que es té a Santa Eugènia de la vida al moll de l'os de la ciutat. La gent de la riba esquerra del Güell encara diu que "baixa a Girona" i tria els caps de setmana entre quedar-se a "Cangí" (Can Gibert) o arribar-se a Girona. Moltes barreres físiques (aquests dies, algunes més per les obres del TGV) i algunes de mentals (perjudicis i recels, per exemple) distancien el centre de Girona dels barris de l'Oest de la ciutat. L'esforç vertebrador de la ciutat -"cosidor de barris", en l'argot polític dels darrers 29 anys- no ha acabat de reeixir.

Cau aquest darrer diumenge de novembre (1r d'Advent, ai las!), entre la presentació pública del projecte de la Marfà i la presentació del projecte de la Frontissa de Santa Eugènia. Aquests projectes de la ciutat de Girona (encara que de vegades sembli que, quan s'esmenta Santa Eugènia, es parli d'una altra vila), anuncien a la ciutat, com l'Advent cristià amb el Redemptor, l'arribada d'importants transformacions i esperances i exigeixen d'un període d'atenció i reflexió.

Hi ha "Girona" bastant més enllà del Pont de Pedra, del Pont de l'Areny i del Pont del Dimoni; i de la mateixa manera que és un error considerar que el pavelló de la Devesa és només un problema per als veïns de la zona de la Devesa, també ho és pensar que la Marfà i la Frontissa de Santa Eugènia són reformes de barri i prou. La Marfà, per exemple, ha d'esdevenir un complex cultural i popular de 3.000 m2 al costat de can Ninetes (Centre Cívic de Santa Eugènia), a les portes de les esplèndides, naturals i extenses Hortes, al davant mateix de la casa de Torres Monsó, el més gran i universal artista de Santa Eugènia... Amb un important pressupost derivat bàsicament de l'aportació de la Generalitat al Pla de Barris, la Marfà ha d'esdevenir un autèntic aglutinador, bressol i dinamitzador de la poderosa vida associativa de Santa Eugènia i de Girona.

La frontissa de Santa Eugènia és matèria delicada, molt més delicada. S'hi va intentar un projecte participatiu que va fracassar. Els veïns entenen que s'està dibuixant amb tiralínies una fabulosa i trinxadora connexió entre l'Hospital de Santa Caterina a Salt i la zona de la Nestlé a Domeny, un vial per a la futura entrada/sortida centre de l'AP-7 a Girona, que partiria el barri, de Països Catalans a Costabona (a l'estil de la Frontissa del Güell), que travessaria les sagrades Hortes i el riu, i que malmetria, per tant, un entorn natural de primera categoria.

El model de ciutat es dibuixa dia a dia, i no es pot deixar que surti únicament del debat entre els 25 regidors. Ara és l'hora d'estar alerta. A la Devesa, al Parc Central, a la Marfà, a la frontissa de Santa Eugènia...