L'Ajuntament de Girona ha fet un canvi en el concepte de jardineria que aplicava a la ciutat i a partir d'aquesta primavera enlloc de plantar flor de temporada -que suposava una despesa de 70.000 euros anuals- optarà per plantes mediterrànies que ja s'estan cultivant en un viver municipal. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, per una banda, la mesura fomenta l'estalvi econòmic i, per l'altra, aquest tipus de planta necessita menys aigua i no es mor a l'estiu sinó que pot aguantar més mesos i no cal que es replanti cada primavera. Ja s'ha fet una primera prova al parc del Migdia. A més, també s'està restaurant l'hivernacle dels jardins de la Devesa per cultivar aquestes plantes.

Aquest any serà el primer que el consistori no comprarà flor de temporada -petúnies, pensaments i d'altres varietats-, una inversió que suposava a les arques municipals una despesa d'entre 70.000 i 80.000 euros anuals. Aquestes plantes només duraven uns mesos perquè la calor de l'estiu, sumada a les restriccions d'aigua, les mata i, a la primavera següent, les brigades havien de replantar tots els parterres i places de la ciutat.

Per contra, l'Ajuntament ha optat per canviar el tipus de planta i ha decidit plantar espècies mediterrànies que, segons Pardo, són «menys exuberants en la floració» però no necessiten tanta aigua i poden viure més temps. «Són plantes que sobreviuran el pas de l'estiu i també de l'hivern i no caldrà cada any reposar tota la flora», ha destacat Pardo. Són espècies de plantes que es troben en zones de bosc i que provenen d'àrees mediterrànies com les Illes Balears, Grècia o el sud d'Itàlia.

De moment, aquest any la inversió en flors i plantes serà similar a la de tots els anys però es farà una comanda d'aquest nou tipus de flors. Ara bé, el regidor ha explicat que des del viver municipal s'estan començant a plantar aquestes espècies dins un hivernacle per tal que, amb vistes a l'any vinent, ja no calgui comprar sinó que la reposició es farà amb plantes que ha cultivat el mateix Ajuntament. Això es traduirà en un estalvi de econòmic important -d'uns 50.000 euros anuals segons Pardo- i només caldrà gastar entre 10.000 i 15.000 euros per reposicions puntuals i compra de planter.

A més, també s'està restaurant un viver que hi ha als jardins de la Devesa que se sumaria a la producció d'aquestes espècies. Per veure com queden aquestes plantes mediterrànies, l'Ajuntament de Girona ja ha portat a terme una prova pilot al parc del Migdia de la ciutat.