La tinenta d'alcalde de Mobilitat, Coordinació Territorial i Seguretat, Isabel Salamaña, ha indicat que aquest dimecres han començat a tancar la plaça per la banda a tocar del carrer Santa Clara que serà la primera on s'actuarà per pujar el paviment i evitar així els desnivells que fins ara presenta l'espai.

Després de diversos aplaçament, finalment han començat les obres per remodelar la plaça Sant Agustí, popularment coneguda com la plaça Independència. Les obres coincideixen aquest dimecres amb el desmuntatge de les parades de la fira de Nadal que durant les festes han ocupat aquesta cèntrica plaça de la ciutat.

Alhora, els operaris estan començant a muntar una tanca que marca el període de les obres i que s'ha muntat just on acaba el límit de les terrasses que hi ha sota les voltes. Salamaña ha explicat que les obres no faran tancar mai la plaça als vianants que podran passar per sota de les voltes. Ara bé, el trànsit rodat sí que patirà afectacions i els casos més especials són els dels veïns del carrer Santa Clara i d'altres vehicles autoritzats que tindran diferents maneres d'entrar segons evolucionin les obres.

Una obra per fases

Els treballs s'han estructurat en cinc fases. La primer és la que ja s'ha començat a marcar i afecta el vial oest, el que desemboca al carrer Santa Clara i és oposat al riu. Durant aquesta fase s'aprofitarà per renovar el paviment del carrer santa Clara, entre la plaça Independència i el carrer Hortes. Després, els treballs s'aniran desplaçant a les diferents bandes de la plaça i les darreres fases seran el tram entre Correus i l'avinguda Canalejes i també la remodelació del centre de la plaça.

Salamaña ha dit que han pactat amb veïns i restauradors com fer les obres i que ha estat a petició dels veïns el fet que es faci per fases. D'aquesta manera, la tinenta d'alcalde ha assegurat que l'impacte serà menor. A més, Salamaña ha indicat que per dates destacades al calendari gironí com l'exposició floral 'Girona, temps de flors' del maig i durant l'estiu que es registra molta activitat lúdica a les terrasses de bars i restaurants s'adaptaran els horaris. 'Farem que els operaris allarguin l'aturada de les obres al migdia per dinar i així afavorir que no hi ha molèsties pels clients dels bars i restaurants', ha indicat Salamaña que ha dit també que si els períodes es compleixen per l'estiu ja es treballarà exclusivament al centre de la plaça i així quedarà totalment lliure l'espai de terrasses i 'els sorolls de les obres estaran més lluny'.

'No és una obra complicada però hem de pensar en moltes coses perquè l'activitat de la plaça no s'atura en cap moment', ha manifestat la tinenta d'alcalde que ha reconegut que hi ha certa preocupació entre el gremi de restauradors. 'Són unes obres que s'han de fer', ha afirmat Salamaña que ha dit que sempre hi ha dates assenyalades al calendari però que són treballs que no es poden ajornar més.

Les obres d'aquesta cèntrica plaça de la ciutat consisteixen, bàsicament, en substituir el graó de deu centímetres que hi ha per accedir a la plaça per una rampa progressiva que millorarà l'accessibilitat al centre del recinte de cotxets i cadires de rodes. D'altra banda, se soterraran tres bateries de contenidors, es canviarà tot el mobiliari urbà, es posaran llambordes al tram que actualment és asfaltat i s'eliminaran les zones enjardinades actuals.

Els únics elements que es mantenen són l'enllumenat i també la situació dels arbres. Patiran modificacions els aparcaments de motocicletes ja que, amb el soterrament dels contenidors, l'actual ubicació quedarà desplaçada.

El projecte de remodelació té un cost totals de 620.000 euros. Les obres s'emporten la principal aportació de la partida, amb 566.000 euros, el soterrament dels contenidors valdrà 47.000 euros i 7.000 euros més serviran per tractar la xarxa d'aigua potable.