Un total de 8.117 joves catalans cobren la Renda Bàsica d'Emancipació (RBE). Catalunya és la zona de l'estat espanyol amb més receptors d'aquests ajuts per davant d'Andalusia i Castella i Lleó. La ciutat de Barcelona amb 1.579 és on hi ha més joves que perceben aquestes línies d'ajut per l'habitatge que va crear el govern espanyol. Igual que la mitjana estatal, les dones són les que perceben més aquesta línia d'ajuts. El 58,6% dels beneficiaris catalans són dones mentre que el 41,4% són homes. Durant l'any 2008 es van presentar a Catalunya un total de 33.756 sol·licituds de les que 27.823 es van resoldre positivament segons les dades que ha facilitat el Ministeri d'Habitatge.

A les capitals de província (on la dificultat per accedir a l'habitatge) és més notable a més dels 1.579 beneficiaris de Barcelona també destaquen els 329 beneficiaris de la Lleida, els 295 de Tarragona i els 235 de Girona. Així, els gironins són els què menys nombre de beneficiaris tenen a Catalunya, dincs aquesta estadística de capitals.

El govern espanyol assegura que progressivament va accelerant la lenta tramitació i pagament d'aquests ajuts. El ministeri diu que està preparant un reial decret que permetrà una transmissió més ràpida i eficaç de les gestions que s'inicien des de cada comunitat de l'estat. L'objectiu es evitar endarreriments en la percepció d'aquests ajuts.

Actualment cobren a l'estat aquesta ajuda un total 63.166 llars després que en el quart trimestre del 2008 augmentés el nombre de beneficiaris en un 41%. Els beneficiaris d'aquest ajut reben un total de 210 euros mensuals per ajut al lloguer fins que compleixen 30 anys. Els beneficiaris han de tenir uns ingressos anuals inferiors al 22.000 euros.