Un expres de Guantánamo que ha passa tres anys i mig a l'esmentada presó, Lahcen Ikassrien, visitarà Catalunya a partir de demà i fins el divendres, oferint conferències a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Sant Cugat i Cerdanyola per donar a conèixer de primera mà la situació dels detinguts al centre, ha informat Amnistia Internacional (AI) en un comunicat.

Ikassrien, de nacionalitat marroquina, va ser detingut a l'Afganistan després dels atemptats de l'11 de setembre a Nova York. El 2002, va ser traslladat a Guantánamo, on va estar fins que el 2005 va ser extradit a Espanya. Un any després va ser absolt pel Tribunal Suprem (TS).

A partir d'avui, dia que es compleix el setè aniversari del trasllat dels primers detinguts, activistes d'Amnistia Internacional de 35 països demanaran amb la campanya dels «100 dies» al president electe dels Estats Units, Barack Obama, que fixi la data per al tancament de Guantánamo. Durant els set anys de funcionament del Centre de Detenció de Guantánamo, gairebé 800 persones han estat detingudes i aproximadament unes 250 segueixen recloses.