Aveure qui es tira enrere ara. Quan la Força era un carrer ple de vida, quan ser turista a Girona era un exercici de massoquisme, quan la ciutat s'adormia amb les campanes de les nou del vespre, hom sabia cada dia d'on sortien les garrofes: com xiulava la sirena dels Químics!, amb quina força ?retru?nyien les màquines de la Gròber i de la Marfà!, quina pudor que feia la Pagans d'Emili Grahit! Les fàbriques eren realment poderoses. Les papereres, les químiques, les tèxtils, les mecàniques. Per diverses raons, la ciutat s'ha anat convertint al sector terciari i de serveis i ha abandonat/allunyat la resta. Girona és avui una ciutat de bars, restaurants, hotels, sales de festa, cinemes, teatres i auditoris instal·lats a l'ombra -i a major glòria- dels atractius turístics del Barri Vell.

Què s'ha fet, però, en els darrers anys per millorar l'oferta turística a banda d'arreglar el que ja es té? El call, el barri gòtic, l'arquitectura de les cases del riu i altres objectius de culte fa segles que són on són, i a més, són el que són, que la parva Gerunda actual dóna per això i prou. Tanmateix, tot i conèixer les limitacions de l'oferta i la demanda, com en el sector del cinema fa uns anys, com en la follia artística oficial actual, aquí tothom s'ha llançat a l'exageració: vinga hotels, vinga obrir bars i vinga restaurants.

Si Girona no hi afegeix més atractius, sobra de quasi tot. El més fomut és que el procés de conversió en ciutat de serveis ja no té marxa enrere. Cal pensar la ciutat en aquesta línia. Què es podria fer que no malmetés el fràgil equilibri urbà? Què s'hauria de fer per aconseguir atraure més gent sense necessitat de prostituir els seus habitants? D'idees de bomber, n'hi ha calaixos plens. S'hauria de començar per crear un ens autònom únic que acollís i dinamitzés totes les ofertes. Ara mateix, i per vergonya del país, el Turisme a la ciutat és en mans de quatre administracions diferents. Han llegit bé: quatre. Que no s'ho creuen? Vagin als webs corresponents i vegin: 1) Girona al portal turístic oficial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, del Patronat de Turisme de la Diputació de Girona; 2) Girona a l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Gironès; 3) Girona a l'apartat de Turisme del Departament d'Innovació, Universitats i empreses de la Generalitat de Catalunya (A Girona, a l'oficina de la Rambla de la Llibertat gestionada per l'Ajuntament de Girona); i 4) Girona al Portal de Turisme dins l'àrea de Desenvolupament Local i promoció de la Ciutat, de l'Ajuntament de Girona.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona ha revelat que les reserves hoteleres han caigut el 2008 un 10% i la facturació en la restauració, un 30%. I que les coses aniran a pitjor enguany. Què caram fa tanta gent cobrant per obtenir tan pobres resultats? La creació d'un ens únic de turisme a la ciutat és urgent.