S'ha sabut aquesta setmana que una companyia telefònica acaba de sol·licitar permís per instal·lar a dalt de tot del nou edifici de la Generalitat de Catalunya (antic Santa Caterina) una antena de telefonia mòbil. En principi, no s'hi pensa oposar ningú. En qüestions d'antenes hi sol haver enrenou quan, col·locades a dalt d'un edifici d'habitatges, reporten beneficis econòmics a uns veïns i a d'altres, no. No serà el cas.

No obstant això, els veïns de la zona mereixen una explicació (un respecte). En primer lloc, perquè des de fa mesos i mesos, no són ni consultats ni informats de res; en segon lloc, perquè a l'entorn de les antenes de telefonia mòbil hi ha una polèmica important a causa de les ones que emeten i que ningú no ha garantit encara que siguin innòcues. Als països nòrdics, per exemple, se n'ubiquen a cementiris. També necessitaran d'algun tipus d'explicació (de garantia), els empleats (cap a 1.000) de la Generalitat que conviuran cada dia de l'any amb un microones gegant damunt dels caps.

De totes maneres, veient aquesta necessitat d'armar d'antenes de telefonia mòbil alguns edificis de Girona, hom no pot deixar de preguntar-se per a què serveix el pirulí, la torre de comunicacions que des de fa 18 anys forma part de l'skyline gironí.

El pirulí de Telefònica, instal·lat a la zona de les Pedreres, entre la zona de Font de la Pólvora i el Polvorí, va començar a ser construït l'agost de 1990. El setembre de 1991 ja estava enllestit i va ser inaugurat pel ministre Borrell el dia 25 de gener de 1992. La inversió de Telefònica d'Espanya va ser de 700 milions de pessetes (25 milions pel terreny) i, en paraules del ministre, s'havia convertit "en un dels punts més avançats del país en infraestructura de comunicacions".

La torre disposa de nou plataformes obertes, per instal·lar-hi paràboles, i una plataforma tancada per a aquelles paràboles que tenen l'equip de ràdio incorporat. La base de cimentació té 17 metres de diàmetre i està col·locada sobre tres metres de formigó damunt la roca. La torre té una altura sobre el nivell del sòl de 112 metres (més o menys un edifici de 30 plantes). L'altura del fust de formigó és de 82 metres i l'altura del màstil metàl·lic de 30 metres. Hi ha un total de 412 esglaons per pujar fins a la base metàl·lica. Té forma troncocònica amb un diàmetre exterior, a la base, de 9 metres i de 4'4 metres a la cota 80. Al costat a la torre, s'hi va construir un edifici de 500 metres quadrats i dues plantes. De nit, des del Montseny als Àngels, són ben visibles les balises d'alta intensitat situades a 55 i 112 metres. La torre pot tenir un moviment de 2 centímetres amb un vent de 120 km/h...

Segons sembla, aquest colós de la comunicació treballa sota mínims (mínima activitat) des de finals de 1992. Algú sap per a què serveix, doncs, el pirulí? Si no serveix d'antena, i per això se n'han de fer d'altres arreu, no podria incorporar-se al circuit turístic de la ciutat com un "punt de vista" superb de Girona i els voltants? Què hi diu, l'ajuntament?