L'Oficina de Turisme de Girona rep cada dia mil turistes que demanen informació sobre la ciutat. Durant el mes de juliol –de l'1 al 23- Girona ha rebut 17.062 persones, mil més que el mateix mes del 2008. La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica de Girona, Cristina Alsina, ha explicat aquest divendres en roda de premsa que, malgrat que al 2009 s'està patint una 'davallada turística', a Girona 'no hem patit tant com a altres llocs'. 'Les dades fins ara havien baixat però no tant com a la resta de Catalunya', ha sentenciat Alsina. Les visites a la ciutat van arribar a les 1.157 visites els dos dies abans de la sortida del Tour de França des de la ciutat.

La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica de Girona, Cristina Alsina, ha explicat que la ciutat té característiques que la fan atractiva pel sector turístic. Algunes d'aquestes són el patrimoni cultural, que Alsina ha titllat de 'molt interessant', una 'gastronomia de primer nivell internacional, la platja a trenta minuts i un entorn ben comunicat amb la Catalunya del Nord i amb els Països Catalans'.

Alsina també ha remarcat que durant aquest any han tingut lloc a les comarques gironines quatre esdeveniments importants a nivell estatal. El Fòrum Gastronòmic al febrer, Girona Temps de Flors i l'Open d'Espanya de Golf al maig i finalment la sortida del Tour de França des de Girona aquest mateix mes. La suma dels esforços per desenvolupar-los han permès, segons Alsina, 'incrementar' els visitants i 'si es mantenen durant la temporada d'estiu ja haurà valgut la pena'.

Les dades

Les enquestes regulars fetes des de l'Oficina de Turisme de Girona mostren que els holandesos (1.709) i francesos (1.661) són els que més passen per aquesta ciutat. Seguits pels anglesos (1.352) i els belgues (1.000). Pel que fa a Catalunya, els visitants més nombrosos són els que provenen de Barcelona (844), seguits dels madrilenys (789) i els gironins (780).

De mitja Girona rep mil visitants però els dos dies abans de la sortida del Tour de la ciutat (07.07.09 i 08.07.09) van ser 1.157 persones les que es van passejar pels carrers d'aquesta ciutat.

Els visitants, segons ha explicat la tinenta d'alcalde, demanen informació sobre el patrimoni cultural propi de la ciutat com el Barri Vell i el Call. Però també pels museus locals com el Museu del Cinema i el Museu d'Història. Tot i això, el mes visitat el passat 2008 va ser la Catedral i es preveu que aquest any es mantingui la tònica.

Segons Alsina, la ciutat de Girona ha passat de ser una ciutat 'que es podia veure en un dia' i ara els visitants s'hi queden entre dos i tres dies depenent del tipus de turisme que facin. El que més dies s'està a la ciutat és el turisme de negoci.

Alsina ha remarcat que Girona és una 'ciutat de turisme emergent' i esperen que durant el mes d'agost 'continuï amb aquesta tònica' i que la 'situació econòmica afavoreixi destins de proximitat com el nostre' que pot ser un 'atractiu pel turisme familiar'.