El sistema acústic per foragitar els estornells espanta els clients de les terrasses de la Rambla de Girona. Segons han explicat cambrers de diversos establiments, el soroll és tant fort que hi ha gent que no ho pot suportar, demana el compte i se'n va. L'Ajuntament de Girona ha justificat l'aposta per aquest sistema perquè és l'únic efectiu dels que ha provat fins ara.

El sistema per espantar ocells consisteix en una sèrie d'altaveus col·locats a les branques dels arbres que emeten una barreja de sons d'aus rapinyaires, deprededores dels estornells, i crits d'alerta del propi ocell. Els sons s'activen cap a les deu del vespre i duren un minut i mig.

L'Ajuntament, concient de les molèsties que aquests aparells ocasionen, els ha col·locat als llocs de la ciutat on els excrements dels estornells causen més problemes. Concretament, els altaveus estan a la Rambla, la pujada de Sant Feliu, la plaça poeta Marquina, el carrer Cristòfol Grober i la plaça de Santa Susanna.

El soroll dels aparells és tant fort que causa molèsties als veïns de la zona i sobretot a les terrasses dels bars dels espais on funciona aquest sistema antiestornells.

La majoria de bars de la zona han patit les queixes dels clients i han vist com alguns d'ells desistien de quedar-se més temps asseguts a la terrassa en sentir el soroll de les aus rapinyaires.

"És un soroll molt fort, hi ha clients que estant sopant i se'n van", assegura Laura de Batlle, cambrera de la taverna irlandesa Mckiernans de la Rambla. Una situació semblant es viu al bar l'Arcada. Una de les cambreres, Mireia Caracas, explica que "els clients evidentment s'espanten i n'hi ha que inclús demanen el compte i se'n van".

I és que el soroll de les aus rapinyaires i els crits de pànic dels estornells converteixen la Rambla en una espècie de jungla durant un temps. Xavier Fernández, cambrer del cafè Arts, assegura que el soroll "és massa fort, és horrorós". La cambrera de l'Arcada també opina el mateix. Per Caracas, "el soroll és molt fort i dura massa".

En una altra zona, la pujada de Sant Feliu, igualment afectada pel soroll dels altaveus, Elias Collazzi, amo del bar de tapes Nä de Nä, assegura que "la gent primer riu, després ens pregunten què coi és això que fa tanta fressa i finalment ens supliquen que ho apaguem".

Al Mckiernans viuen una situació similar. De Batlle indica que moltes vegades li pregunten quant dura el soroll i que els clients tornen quan aquest ha acabat.

Qui també s'ha queixat pel soroll que provoquen els sistemes acústics és el regidor de CiU, Carles Puigdemont. Pel cap de l'oposició cal que l'Ajuntament es replantegi el sistema i busqui alternatives.

L'únic sistema efectiu

L'Ajuntament de Girona entén aquestes crítiques però assegura que no hi poden fer res. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, justifica el sistema perquè "és l'únic de tots els que hem provat que és efectiu". Per Pardo, els ciutadans "hem d'escollir si preferim viure enmig de defecacions d'ocells o aguantar un so possiblement desagradable durant pocs minuts al dia". El regidor ecosocialista indica que "és possible que els turistes s'espantin, però més ho farien si veiessin les terrasses plenes d'excrements d'ocell".

Segons les dades de l'Ajuntament, només a la Plaça poeta Marquina el sistema acústic ha reduït de 5.600 a 100 el nombre d'ocells. El sistema també ha tingut èxit a la Rambla on els ocells ja no són els 1.700 que hi havia abans que s'instal·lés.

El regidor de Medi Ambient ha animat als amos de les terrasses a "buscar una solució millor i més efectiva i presentar-la a l'Ajuntament". Pardo ha indicat que s'escoltaran totes les alternatives i que si funcionen "ens permetran estalviar un grapat de diners".