Un estudi fet per un equip d'investigació de Clínica Girona ha demostrat que la ressonància magnètica és una eina útil a l'hora de detectar el càncer de pròstata. La investigació, que han liderat els doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, demostra que l'eficàcia de la tècnica pot arribar fins al 97% en el cas dels pacients amb risc de patir la malaltia. Per una banda, la ressonància permet detectar de manera precisa el lloc on es troba el càncer; per l'altra, estalvia biòpsies. El treball s'ha publicat aquesta setmana a la revista nord-americana 'Radiology', una publicació de referència a nivell mundial en l'àmbit de la radiologia i el diagnòstic per la imatge.

L'estudi, portat a terme per un equip d'investigació de la Clínica Girona, l'han dirigit els doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló. Els resultats han permès evidenciar que la ressonància magnètica és una eina útil per detectar el càncer de còlon, i permet estalviar molèsties als pacients.

Actualment, les eines per diagnosticar el càncer de pròstata són realitzar un tacte rectal o valorar els nivells en sang de l'anomenat marcador tumoral prostàtic, el PSA. Tot i això, segons afirmen els dos doctors, 'l'eficàcia d'aquestes eines és molt minsa'. I és que, quan un pacient té un PSA elevat, se'l sotmet a biòpsies que 'moltes vegades no permeten arribar al diagnòstic', indiquen els facultatius.

Segons exposen Vilanova i Barceló, per una banda, això es deu 'al fet que el valor del PSA també pot ser elevat per un augment benigne a la mida de la pròstata'. I, d'altra banda, perquè les biòpsies s'han de fer sense saber en quina zona de la pròstata pot estar el càncer. 'Per aquest motiu, a vegades se'n requereixen moltes abans de poder diagnosticar un càncer de pròstata, amb la incomoditat que provoca per al pacient', indiquen els directors de l'estudi.

La investigació que ha fet Clínica Girona ha permès demostrar, però, que ara hi ha una altra tècnica més eficaç: la ressonància magnètica amb espectroscòpia. El sistema permet descartar o detectar el càncer de manera més fiable, i també estalviar biòpsies innecessàries. I és que, mitjançant la ressonància, es pot focalitzar de manera més precisa el lloc on es troba el càncer per poder fer una biòpsia més exacta i precisa.

Els resultats del treball també demostren la utilitat de fer una ressonància magnètica no només als pacients que presentin un PSA elevat, sinó també als que tinguin un percentatge lliure a la sang disminuït d'aquest marcador.

Eficàcia del 97%

En aquest grup de pacients, l'eficàcia de poder detectar el càncer de pròstata amb aquesta ressonància magnètica s'ha demostrat –mitjançant l'estudi- que pot arribar fins al 97%. L'estudi destaca la utilitat de la tècnica a l'hora d'estudiar els pacients amb sospita de càncer de pròstata.

D'aquesta manera, es poden estalviar biòpsies innecessàries als pacients quan la prova de ressonància resulta normal (és a dir, quan l'augment del PSA es deuria a un augment de la mida de la pròstata i no per la presència de càncer). L'estudi dels doctors de la Clínica Girona s'ha publicat aquesta setmana en format electrònic a la revista 'Radiology' i a l'octubre es publicarà a la seva edició en paper.