L'Ajuntament de Girona recomanarà als turistes que no facin petons al Cul de la Lleona com a mesura de prevenció per la grip nova. L'estàtua, situada al Barri Vell de la ciutat, mostra una lleona enfilada en una columna i -segons la llegenda- si se li fa un petó al cul es tornarà algun dia a la ciutat. El consistori informarà els guies turístics perquè recomanin fer el petó a distància. A més, l'Ajuntament també retirarà els graons de ferro que possibiliten accedir a la figura de l'animal. La tinenta d'alcalde Isabel Salamaña va explicar ahir que la mesura -que ja ha generat reaccions a favor i en contra- s'adopta "per prevenció, higiene i per estar tranquils".

L'estàtua del Cul de la Lleona, que es troba en un costat de la plaça de Sant Feliu, forma part de l'imaginari de llegendes de la ciutat. L'animal està enfilat a dalt d'una columna de pedra i, segons explica la història, si se li fa un petó al cul això és un signe que es tornarà a Girona. Per facilitar que els turistes complissin amb la llegenda, fa uns anys l'Ajuntament va instal·lar uns graons de ferro a la base de la columna.

Ara, però, l'estàtua perdrà aquesta escala. L'Ajuntament ha decidit retirar-la durant un temps de manera preventiva com a mesura per evitar el contagi de grip nova. La retirada dels graons de ferro es farà efectiva dilluns mateix, i s'allargarà fins que l'alerta per la grip nova hagi passat. La tinenta d'alcalde Isabel Salamaña va explicar que la decisió s'ha adoptat "per tenir una certa tranquil·litat i per qüestions higièniques".

Salamaña va ressaltar que no cal alarmar-se "perquè el Departament de Salut treballa amb tots els protocols possibles" davant una possible extensió del virus. Però indica que, amb aquesta mesura, s'evitarà "que qualsevol persona pugui tenir la temptació de fer-li el petó al cul".

A més, el consistori també informarà els guies turístics perquè, en el moment que portin un grup a fer el recorregut pel Barri Vell, facin saber la mesura als visitants. "Més val prevenir que curar", va indicar la tinenta d'alcalde.

"L'estàtua és una llegenda de la ciutat, i forma part d'una tradició simpàtica que assegura el retorn a Girona", indica Isabel Salamaña. I afegeix: "Per tant, se'ls dirà als turistes que li tirin un petó a distància, i segur que la lleona els enviarà un missatge de retorn a la nostra ciutat".

A més d'això, el consistori també treballa en altres àrees per fer efectives les mesures de prevenció davant la grip nova. Entre aquestes, hi ha el desplegament del protocol a les dependències municipals i a la xarxa d'autobusos urbans de la ciutat.

Opinions a favor i en contra

La mesura que es portarà a terme amb l'estàtua ha generat reaccions de tot tipus entre els turistes. Hi ha qui ahir va exclamar que la iniciativa és "totalment exagerada" com l'Eulàlia Torres, de Manresa, que durant els seus dies de vacances per la ciutat ha decidit fer un petó al cul de la Lleona, de la mateixa manera que els seus dos fills.

Com l'Eulàlia, hi ha altres visitants que opinen el mateix. La Paola, de Sevilla, explicava que li sembla "excessiu" perquè no creu que "faci falta" si es prenen altres mesures de precaució. La turista sevillana va ser molt clara a l'hora d'opinar; segons ella, "es crea més pànic del que s'hauria de crear".

La Magalie Tissié, de 31 anys i que viu a França, però, ho veu d'una altra manera. Aquesta turista, que passa uns dies de vacances a la ciutat, opina que la mesura és una "bona decisió". "És veritat que cal prendre precaucions, com rentar-se les mans i evitar fer petons a les coses i a la gent perquè la saliva és un element de contagi", va afirmar Magalie.

Els guies turístics també s'hauran d'adaptar a la nova situació. Un d'ells, Jordi Gil, va acompanyar ahir un grup de turistes italians a fer un visita pel Barri Vell. Després d'explicar-los la llegenda del Cul de la Lleona, alguns van decidir pujar-hi mentre d'altres els tiraven fotos des de sota. Segons Gil, en situacions com l'actual "la salut és la prioritat i per això cal prendre mesures abans que res".

Daltra banda, la consellera de Salut, Marina Geli, va reiterar ahir que Catalunya podria afrontar a partir d'octubre una primera onada epidèmica de grip nova. Paral·lelament, el Govern central ha aprovat l'aplicació d'un crèdit extraordinari de 333 milions d'euros, a càrrec del Fons de Contingència, per afrontar el cost dels recursos que es destinaran a combatre la pandèmia de la grip.