Els ajuntaments de Girona, Salt i Sant Gregori (Gironès) han organitzat aquest matí una batuda extraordinària per acabar amb els problemes que generen els porcs senglars als conreus de la zona del Ter i també pel risc d'accidents que suposen. Però el botí per als 40 caçadors que hi han participat ha estat escàs perquè només han aconseguit matar un exemplar a Sant Gregori. La presència dels senglars ha estat abundant i contínua aquest estiu però amb les pluges dels darrers dies molts han marxat a la muntanya. La voluntat de la batuda però és que els trets, els gossos i la presència de caçadors 'incomodi' els senglars i fugin a zones més muntanyoses on no ocasionaran tants problemes als ciutadans.

Aquesta ha estat la batuda més important que s'ha fet mai en aquesta zona, precisament perquè Girona i Salt són territoris on la caça està prohibida. A la batuda hi han participat les colles de Girona, Sant Gregori i Bescanó i també ha comptat amb un important dispositiu de seguretat ja que s'ha fet a la zona de les ribes del Ter, freqüentada habitualment per pagesos o gent que hi va a fer esport o passejar el gos. Per això, s'han tancat els accessos a les Deveses de Salt de les set del matí fins al migdia –mentre ha durat la batuda- i també s'ha senyalitzat a diferents camins que es faria aquesta batuda. Els Mossos d'Esquadra i les policies locals de Salt i Girona han vetllat perquè no passés res.

Segons ha explicat el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, la batuda s'estava preparant des de l'estiu –quan hi havia més exemplars controlats- però finalment s'ha fet més tard i, per tant, les expectatives no eren trobar massa exemplars. 'No es tracta d'acabar amb els senglars sinó incomodar-los i que marxin a zones forestals', ha afirmat el regidor que reconeix que els senglars s'han convertit en els darrers mesos en un problema ja que han causat destrosses als camps i horts de la zona de les Hortes de Santa Eugènia i les Deveses de Salt.

I no només això, sinó que la presència dels senglars en una zona tant propera a les poblacions i amb una àmplia xarxa viària augmenta el risc d'accidents. Segons ha dit Feliu, no s'han registrat accidents importants entre vehicles i senglars però sí s'han repetit episodis de persones que, anant a peu, els han vist i fins i tot s'han enfrontat als seus gossos. 'Els senglars cada vegada perden més la por i s'humanitzen, acostant-se a les zones poblades', ha explicat el regidor que detalla també que en aquesta zona els senglars 's'hi senten bé' perquè no tenen depredadors, hi troben menjar i tenen refugi.

Danys als horts

Pels pagesos de la zona de les hortes de les ribes del Ter veure senglars ja no és un episodi estrany. Aquest estiu reconeixen que se n'han vist 'més que mai' i que s'han acostat fins a zones on abans no hi anaven. En Gabriel té un petit hort a Santa Eugènia i fa poc més d'un mes va veure dos senglars que van entrar als conreus. 'Tots els que erem per aquí vam agafar pots i paelles i vam començar a picar per espantar-los i que marxessin', ha explicat. En Gabriel s'ha trobat sovint petjades al seu hort i també que els senglars s'han menjat el que tenia plantat.

Un altre dels pagesos de la zona, en Samuel, diu que hi ha una zona on des de fa un mes hi ha quatre senglars que es van movent amunt i avall d'una riera on hi busquen menjar. 'Als matins pots veure les petjades que deixen', ha explicat.

En Domingo té l'hort a Salt, a tocar de Bescanó, i explica que els senglars van entrar a l'hort del seu costat on hi havia un toll d'aigua i que també van deixar petjades al seu hort. Ell ha tingut més sort i els senglars només han passat pel seu hort de passada i no li han destrossat res.