Ja funciona el primer economat de les comarques gironines. L'establiment es troba en uns baixos del carrer Pedret, un local sense cartell identificatiu. "Volem garantir la privacitat i la dignitat dels que vénen a buscar aliments", va remarcar ahir el tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz. A l'economat hi ha tant llegums com sucre, galetes, pasta, arròs i d'altres productes dels anomenats bàsics però també aliments frescos com verdures o iogurts. Això és el que diferencia aquest centre d'altres punts de distribució d'aliments que, per exemple, hi ha a barris de la ciutat com Sant Narcís, Santa Eugènia o al carrer Bernat Boades -gestionats per Càritas.

A dins, s'hi troben fins a sis voluntaris de Creu Roja i Càritas que s'encarreguen de l'atenció als usuaris. Quan entra algú, primer li demanen el full de derivació dels Serveis Socials -requisit imprescindible per beneficiar-se d'aquest servei- i després l'acompanyen per dir-li quins aliments pot agafar -fixats pels Serveis Socials-.

Els beneficiaris poden configurar una cistella de la compra variada, amb productes de tota mena i també frescos i no només s'enduen aquells aliments que, durant aquells dies, ha rebut el Banc dels Aliments com a donació. Per aconseguir-ho, per tant, les entitats implicades en el projecte també han de comprar alguns aliments. Arranjar l'espai i deixar les instal·lacions preparades per rebre els usuaris ha costat 50.000 euros a l'Ajuntament de Girona.

Es tracta d'un centre pioner on les famílies més necessitades poden anar a buscar aliments de franc. Però, no es tracta d'una botiga oberta a tothom sinó d'un centre de distribució d'aliments. Per això, cal primer que els Serveis Socials, Càritas o la Creu Roja els hagin atès.

Famílies de tot tipus

La Patricia és una de les voluntàries de l'economat i ahir va explicar que l'ha sorprès veure com vénen a buscar aliments tant persones estrangeres com famílies d'aquí que s'han quedat sense feina i no tenen recursos. "Ve gent de tot, parelles o famílies de deu membres", va assenyalar l'Ester, que també es voluntària de Creu Roja. Un altre dels voluntaris és en Nordin, que només fa vuit mesos que és a Girona però ja parla català. La seva tasca principal és ajudar en les traduccions ja que parla àrab, francès, castellà i italià i, per tant, quan arriben ciutadans que encara no han après el català o el castellà els ajuda a entendre's amb les altres voluntàries i saber què s'han d'endur en cada cas.

L'economat obre els dimarts i dijous de 10 a 1 del migdia i durant els primers dies ha rebut una mitjana de vint usuaris. A partir del desembre, obrirà de dilluns a dijous i quan es comenci amb el copagament hi haurà horaris diferenciats per als dos serveis. "Encara hi ha poca gent perquè s'ha d'acabar de donar a conèixer", va informar la Maria, voluntària de Càritas. Al seu costat hi ha l'Amadeu, jubilat i col·laborador també de Càritas, que s'encarrega de buscar una nova cita als usuaris. "Al full dels serveis socials ja se'ls indica si poden tornar passats 15 dies o, per exemple, passat un mes i jo els dic quin dia poden venir", assenyala.

La situació de crisi econòmica que afronten moltes famílies gironines ha fet emergir noves formes de pobresa. Són famílies en què, o bé treballa només un dels membres o cap d'ells, i no poden afrontar les despeses que els suposa l'habitatge i el manteniment dels fills. Amb l'objectiu de garantir un accés universal a l'alimentació neix aquest economat, que compta amb la participació de l'Ajuntament de Girona, Càritas, Creu Roja i el Banc dels Aliments.

Segons dades del Banc dels Aliments, cada any s'incorporen, de mitjana, un miler de famílies que es beneficien de les seves donacions d'aliments. Però la crisi econòmica ha fet disparar les xifres. A inicis del 2008 es van beneficiar dels seus aliments un total de 16.300 persones i a inicis del 2009 la xifra ja havia crescut fins a les 22.000 persones, una xifra que de ben segur ha anat en augment en el que duem d'any. En tots els casos derivats, s'ha fixat com a període màxim de col·laboració amb cada família tres mesos que, com a molt, es poden prorrogar tres mesos més. "Sempre al darrere hi ha d'haver un pla de treball per ajudar-los a trobar feina o habitatge digne i que ja no necessitin de l'ajut de l'economat", va matisar el tinent d'alcalde de Serveis Socials.

La vigència del conveni entre les entitats impulsores és d'un any i només es prorrogarà si la situació de crisi continua castigant les famílies de Girona.