La desesperació s'ha empadronat a la zona afectada per les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) de Girona. En els darrers mesos, els veïns han denunciat diverses vegades l'aparició d'esquerdes en les parets dels edificis, però la resposta de l'administració sempre ha estat la mateixa: les esquerdes no tenen cap relació amb els treballs de perforació. Les contínues evasives des de fa un any i mig només han suposat discusions, disgustos i desànim entre els residents.

Al bar Panamá, als baixos del número 4 de la plaça Europa, l'esquerda presideix des de fa més d'un més el petit menjador de l'entrada. L'esquerda està marcada amb diversos testimonis de guix i dues dates. La més allunyada en el temps, el 2 d'octubre de 2009, s'inscriu en les peces que estan ubicades més cap al centre de la paret. Però la fissura que realment fa basarda baixa i s'acaba amagant darrere una fusta, que està desplaçada del seu lloc original. Un altre testimoni posa data a l'incident: 14 d'octubre de 2009. A més, com més s'abaixa la mirada, més abonyegada es veu la paret. L'esquerda queda tapada per una placa metàl·lica decorativa, que segons els responsables del negoci, "també s'ha mogut en les últimes setmanes, s'està abonyegant i no veiem el que hi ha a darrere".

Adif nega la relació

La dona que gestiona el bar, Isabel, es va posar en contacte amb el propietari de l'establiment que li va llogar quan es van veure les esquerdes. "Jo no puc fer res, Adif nega que tingui res a veure amb les obres, però abans no hi eren", sentencia amb una certa resignació.

Des de la plataforma de veïns afectats pels treballs del TAV confirmen que "el cas del bar Panamá és el més greu però hi ha fissures en altres edificis". Els residents apunten que n'hi ha als números 3 i 4 de la plaça Europa, en l'interior dels pisos, però també a la part de darrere, que recau al carrer Santander han percebut tremolors durant la perforació. Segons el col·lectiu, els propietaris dels locals han denunciat diverses vegades l'aparició d'esquerdes i de les fissures, però l'Ajuntament i l'Adif -responsables directes de les obres- han negat qualsevol vincle. Segons els veïns, l'Administrador d'Infraestructures atribueix sempre aquestes esquerdes "al desgast de l'edifici".

Fa ara un any, la plataforma de residents ja va denunciar 'aparició d'esquerdes, però en aquell cas Adif va al·legar que no estaven vinculades al TAV, si no al vent que s'havia produït en aquells dies. Al carrer Gironella, va caure un arrebossat d'una façana que ja es trobava en mal estat quan van començar les obres.