Ahir va tornar a ser un d'aquells matins on el telèfon i la notícia et marquen el dia. La trucada de l'amic Salvador m'ha sacsejat els sentiments. La seva veu apagada em comunicava que "en Pere de Can Geli ens ha deixat". El fet és colpidor i quan t'agafa quasi sobtadament i no has vist la persona malaltejar, quan dius adéu, podríem dir d'un dia per l'altre, agafa per sorpresa i costa de pair.

Vaig néixer quasi enfront de "Can Geli" i això vol dir que he crescut amb la llibreria al davant i aquest fet m'ha comportat conèixer en Pere des de sempre i a la seva època el senyor Francisco al cel sia i la senyora Maria. I més endavant la Irene, la seva esposa. La llibreria antigament era coneguda com la llibreria dels capellans. Ells distribuïen les sagrades formes per les esglésies i alguna vegada vaig aconseguir una bosseta de pa d'àngel. Era parada obligada l'època dels seminaristes. Per Nadal a Can Geli hi podies quedar embadalit enmig de les figures de pessebre i postals d'en Ferrandiz. Tinc el goig de tenir-lo a "La Girona que jo estimo" vestit de seminarista anant a la processó.

La meva biblioteca personal de petita i d'adolescent tota ha vingut de la mà d'en Pere. Després, al llindar de l'adolescència i no fent mai festa els caps de setmana hi anava i li deia "Pere, tens algun llibre maco?". Ell, enfilat a la seva escala llibres amunt i avall baixava amb la seva amabilitat i em deia, "Carme, aquest t'agradarà". Sempre ho va endevinar. També ha estat la llibreria d'enllaç amb casa. Precisament, en Salvador, quan venia els dissabtes a berenar amb la família mentre esperaven amb el seu amic deien "anem fins a Can Geli". Això ho feia molta gent.

No podria acabar sense fer esment al que li va tocar viure, a en Pere, i als seus el juliol: el traspàs de la seva filla, la Irene a la flor de la joventut. A ella li dedico un especial record. He sentit a dir moltes vegades que la mort d'un fill és la mort d'un pare en vida. Ara, de ben segur, que pare i filla es retrobaran i tornaran a estar plegats com tants anys ho varen estar a la llibreria. Pere, et recordarem. Com deia molta gent: en Pere és molt de Pere. Descansi en Pau.