El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, va demanar que siguin els alcaldes els que marquin les prioritats d'actuació dels Mossos d'Esquadra en cada municipi. Per Bustos, és "inacceptable" que un alcalde truqui demanant reforços i se li contesti "que no hi ha més efectius". El president de la FMC va fer aquestes declaracions en un acte de suport a l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, organitzat pel PSC.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya va reclamar un paper més decisiu dels alcaldes en la gestió de la seguretat als seus municipis. Per Bustos, l'alcalde ha de ser reconegut com "la màxima autoritat del municipi" en termes de seguretat, independentment de qui tingui la competència dels cossos de seguretat Per això, des de la FMC, reivindiquen que l'alcalde s'encarregui de la coordinació entre les policies locals i els Mossos, les prioritats i la gestió dels Mossos d'Esquadra pel que fa a la presència policial als municipis.

Per Bustos, que l'alcalde presideixi les Juntes Locals de Seguretat no és suficient, ja que es tracta d'òrgans "només de coordinació". Per això, va demanar que els alcaldes catalans siguin "les veus autoritzades" per marcar prioritats i que, en la feina diària dels Mossos, l'opinió de l'alcalde es tingui en compte.

D'altra banda, Bustos també va declarar que "és inacceptable" que un alcalde demani més presència policial i que la resposta que se li doni és que no hi ha més efectius. Per això, des de la FMC aposten perquè els alcaldes coordinin el servei de policia -entre policies locals i Mossos d'Esquadra- perquè són els que coneixen les necessitats de cada poble.

Aquesta proposta la va enunciar Bustos en un acte organitzat pel PSC per donar suport a l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, després dels dies de tensió social que s'han viscut arran de les manifestacions de ciutadans per reclamar més seguretat.

A l'acte hi van participar una vintena d'alcaldes socialistes de les comarques gironines, entre els quals destaquen l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, o l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, entre d'altres.

En l'acte, l'alcaldessa de Salt va llegir "La declaració de Salt", un manifest que recull les peticions que des de Salt s'han pronunciat en els darrers dies demanant més seguretat i un compliment rigorós del Codi Penal per evitar la impunitat penal dels delinqüents reincidents que acumulen antecedents per faltes o delicte menors.

En el text que va llegir l'alcaldessa, Pineda va reivindicar que "tot passa als municipis" i que ningú millor que els alcaldes coneix les realitats que es viuen al seu municipi. Davant els incidents dels darrers dies, l'alcaldessa va demanar el "compromís de la Generalitat i l'Estat" per dotar els ajuntaments dels recursos necessaris per garantir la convivència i la cohesió social.

Pineda va tornar a llançar un missatge a la Justícia. "Els alcaldes i alcaldesses demanem l'aplicació estricta de la Llei d'enjudiciament criminal, o la seva modificació si fos necessari, per tal que es decreti presó provisional respecte d'aquelles persones que han estat detingudes en nombroses ocasions per la comissió de delictes similars", va assenyalar Pineda, que també va reclamar "l'efectiu i immediat compliment de les penes".