Per si érem pocs en els saraus catalans i peninsulars, justament el dia que el gran Luis Roldán surt de la presó sense haver dit res d'on és el botí que va robar i havent acomplert només la meitat de la condemna per bon comportament, apareix l'inspector Clouseau al comandament de la lluita antiterrorista franco-espanyola i assenyala que cinc bombers de la Generalitat de vacances al cor de França són indefectiblement terroristes. Brillant.

De confirmar-se del tot la història, el ridícul serà històric, dels que fan època. Clouseau, fent ostentació d'una sagacitat científica digna de figurar als annals de Mortadel·lo, Filemó i el professor Bacteri, va veure a través de les filmacions de les càmeres d'un supermercat del poble auverguès de Les-Lys com unes quantes persones -homes tots, forts, de posat seriós i amics entre ells- compraven diversos queviures arrossegant un carro: "s'estan aprovisionant, mmm, volen quedar-se dies a casa sense sortir, mmm, alguna cosa pensen fer, mmm, estan preparant alguna cosa sospitosa, mmm, són terroristes". Va fer falta que algun testimoni assegurés haver-los vist a prop del lloc on ETA es va barallar amb agents de policia perquè, sense més, Clouseau ordenés que les imatges fossin difoses als quatre vents cercant la col·laboració ciutadana per detenir aquells criminals. Només va faltar, això sí, amanir les imatges amb l'esplèndida banda sonora de la Pantera Rosa.

A qui, amb dos dits de seny, se li pot ocórrer que els d'ETA van junts al supermercat? Hi ha notícies dels serveis secrets que diuen que no se'n fien uns dels altres del que compren? Si baden, resulta que estan tota la setmana menjant entrepans de pa amb tomata i fuet que els prepara un dels criminals que havia estat a les converses del pàrquing de Perpinyà i el van convèncer de tan deliciosa menja?

En els manuals de policia de l'inspector Clouseau es diu que els sospitosos més sospitosos fan cara d'innocents molt innocents, com en el cas del japonès gens japonès de la Invasió Subtil de Pere Calders. Per aquest camí de la lliure sospita s'arriba a la paranoia: que darrere de l'atemptat de l'11-M hi ha, com diu Jiménez Losantos, l'aprovació de l'Estatut d'autonomia; que ICV ho està fent malament expressament per perjudicar el gran Montilla; que la culpa de les apagades és nostra per consumir tant i oposar-nos a la MAT; que els mestres que denuncien la precarització de l'ensenyament públic són irresponsables; que les nevades són culpa de la climatologia (és a dir, de la ciència que estudia els fenòmens climàtics),... que Roldán viurà de la trista jubilació.

La paranoia s'ha de deixar al chaise longue del psiquiatre.