Recollir excrements de gos enlloc de pagar multes. Això és el que podran fer els propietaris de gossos que han estat multats i que no poden pagar la multes a causa de la seva situació econòmica. Ara l'Ajuntament ofereix l'opció a aquells que es declarin insolvents perquè puguin compensar la sanció amb treballs per a la comunitat. Concretament, hauran de dedicar-se a recollir excrements de gos a la via pública vestits amb una armilla de l'Ajuntament i sota la supervisió de l'àrea de Medi Ambient.

L'Ajuntament va aprovar fa un any l'ordenança de protecció, control i tinença d'animals, que incorporava importants sancions econòmiques per als propietaris que, entre d'altres, passegessin els gossos sense anar lligats, no tenir-los censats a l'Ajuntament, no pagar la taxa d'animals o no gaudir de la llicència per tenir un gos perillós.

La normativa va entrar en vigor a l'agost però les primeres sancions es van posar a l'octubre, després de fer una campanya informativa. Durant aquests mesos, la policia local ja ha obert 23 expedients sancionadors, 13 dels quals a propietaris de gossos perillosos. El ventall de sancions va entre els 150 euros i els 2.000 però l'acumulació de diverses sancions fa que alguns propietaris hagin de pagar quantitats que arriben als 2.700 euros. Aquest és el cas d'un propietari que passejava un gos potencialment perillós sense la llicència per fer-ho (2.404 euros), sense placa censal (150 euros) i sense portar morrió (150 euros).

Pendents d'alguns serrells

Tot i que la mateixa ordenança incloïa l'opció de compensar la sanció econòmica amb treballs a la comunitat, no és fins ara que aquesta mesura es podrà aplicar. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo diu que encara han d'acabar de tancar serrells com, per exemple, determinar quina és l'equivalència entre l'import econòmic de la sanció i les hores que els ciutadans han d'estar recollint excrements. No tothom es podrà acollir a aquesta mesura, ja que caldrà un informe de l'assistent social que reconegui que, efectivament, la persona sancionada és incapaç de pagar la multa per problemes econòmics.

Segons Pardo, els gironins han acollit bé la nova ordenança i, prova d'això, és que va augmentar un 7% el cens dels gossos a la ciutat "perquè la gent és més responsable a l'hora de tenir els papers en regla". Gràcies a aquest augment -hi ha més gent que paga les taxes i el cens- l'Ajuntament ha baixat aquest any de 41 a 32 euros la taxa anual per tinença d'animals. Actualment hi ha censats 2.477 gossos a Girona.