Ramon Torramadé, saltenc reconegut amb el premi Tres de Març i fill adoptiu de la vila va morir ahir a l'edat de 83 anys. Ebenista de professió, va ser un destacat activista polític de Salt i va participar gairebé en tot els moviments cívics de certa rellevància a la vila. En els darrers temps havia bolcat més esforços a la revista La Farga, de la qual era un dels seus creadors. Va ser un dels fundadors de l'associació de veïns de Salt -que va aconseguir la independència de la vila el 1983-, membre del Consell Municipal, dels Amics de les Deveses, de l'entitat Marfull i, i fins i tot, cap de llista d'Independents per Salt, encara que no va aconseguir representació. En les darreres setmanes havia animat els saltencs a participar en les consultes independentistes que se celebren demà. Era casat i deixa quatre fills. L'enterrament se celebrarà demà, a les 12 del migdia, al Tanatori de Salt.

Nascut el 1926, a Santa Maria de Ribaredonda, a Burgos, era fill de pare català i mare castellana. Als tres anys va anar a viure a Esta?nyol, d'on ell es considerava, als deu vivia a Girona, i als tretze va haver de tornar a Burgos a causa de la ?Guerra Civil i no va ser fins als 17 anys que va tornar a Girona. Als 31 anys Ramon Torramadé va marxar a Caracas (Veneçuela) on es va estar 7 anys, per tornar el 1964.

Ramon Torramadé va dedicar la seva vida professional a l'ebenisteria, tot i que els últims anys ho va complementar amb la fusteria i la talla va ser un complement de la decoració dels mobles. Una vegada jubilat es va iniciar en la talla de figura. Totes les seves talles són de fusta d'arbres de Salt que, a causa de diferents motius, talaven dels carrers i places i dels quals aprofitava algun tros.

L'any 2000, va rebre el premi Tres de Març per la seva llarga tasca de participació ciutadana en tota mena d'iniciatives i entitats des de l'Associació de Veïns de Salt a les entitats en defensa del patrimoni natural o, per exemple, la seva participació al Consell Municipal de Salt.

El 2006, l'Ajuntament de Salt inicia els tràmits per nomenar-lo fill adoptiu de la vila. L'acte del nomenament va tenir lloc al Teatre de Salt, el dia 30 de març de 2007 i el regidor d'Independents per Salt, Ramon Muñoz, va destacar les causes socials, culturals i mediambientals que el van mobilitzar a la recerca de "justícia social" i "llibertat".

Llengua, medi ambient i bicis

El 14 de juny de 2007, l'ADAC (Ateneu d'Acció Cultural) li concedeix el premi a la Normalització Lingüística per la seva trajectòria en favor de la llengua i el país. Va ser un dels socis fundadors de l'ADAC i també va crear la revista saltenca La Farga.

Algunes de les seves altres grans passions eren el medi ambient i la bicicleta. El 3 de desembre de ?l'any 2000 va rebre, a Torroella de Montgrí, el premi Peix que el Grup de Defensa del Riu Ter va lliurar-li per la seva tasca en la protecció del medi ambient i per haver estat un dels impulsors per mantenir el paratge de l'illa d'Avall, a Jafre.

Torramadé lamentava que Salt havia perdut aquest caràcter de vila en els darrers anys. Entre les seves crítiques afegia que des dels anys 70 s'havia degradat molt per l'expansió urbanística, al principi pels pisos socials del règim franquista i després per la pèrdua d'espais naturals i de conreus al Pla de Salt.

La seva figura anirà sempre associada a la bicicleta, de la qual era un fidel usuari i defensor aferrissat. En diverses entrevistes, havia lamentat que cada vegada fos ?menys segur utilitzar-la.

Assegurava que ell era el més revolucionari de la família quan se li recordava que era oncle de l'exalcalde i portaveu de CiU Jaume Torramadé.