Tot just acaba d'arribar, però ja ho ha fet amb força. El turisme romàntic es comença a fer notar a Girona. Com tantes altres metròpolis europees, la ciutat dels quatre rius ha quedat atrapada per una moda sorgida a Itàlia arran de la publicació del llibre Tinc ganes de tu de Federico Moccia, que posteriorment també va esdevenir una pel·lícula. Les parelles que visiten Girona han trobat en el pont d'en Gómez (o de la Princesa) el punt on poder demostrar que el seu amor és i serà per sempre. El ritual consisteix a enganxar un cadenat a la barana del pont de la ciutat que es visita com a símbol d'estima eterna i llançar la clau al riu perquè res ni ningú els pugui separar. De fet, per aconseguir-ho haurien de recuperar-lo entrant a l'aigua.

A Girona, aquest boom romàntic és incipient però ja és ben visible. Les parelles enamorades creuen el riu Onyar buscant un Barri Vell ple de misteris i llegendes als seus carrers estrets i empedrats. Ho fan impactats per les cases de colors i acaben envaïts per la màgia de l'entorn que els fa necessari mostrar el seu amor. Es detecta sobretot al pont de la Princesa, però també n'hi ha al pont de fusta de Sant Feliu. Els cadenats solen tenir una inscripció, la data o els noms de la parella. També algun di?buix, com ara un cor. Tot amb regust amorós.

La moda sol arribar procedent de grups de turistes joves, normalment italians, on tot va començar, l'any 2006 arran del citat llibre. El primer pont afectat va ser el Milvio de Roma. Des d'aleshores, el gest amorós s'ha multiplicat per tot el món. Però no tot és bonic. Arreu on s'ha implantat ha generat controvèrsia i polèmica. I Girona podria ser la següent ciutat on es revisqués el debat sobre si s'ha de permetre als turistes o a les parelles expressar el seu amor d'aquesta manera tan curiosa durant la seva estada a la ciutat immortal.

En algunes ciutats, com a Sevilla, l'Ajuntament ha decidit retirar tots els cadenats del pont de Triana, perquè considerava que trencava l'estètica de la infraestructura. En molts llocs hi ha partidaris i detractors. A Girona a més a més, el pont escollit, que connecta la plaça Independència i el Passeig Canalejas amb Ballesteries i la pujada de Sant Feliu, ha resultat ser un dels més fràgils de la ciutat. Un pont que fins i tot vibra si detecta un excés de passejants per sobre seu.

Una altra tradició, aquesta molt gironina, i vinculada a l'amor, tot i que a la ciutat i no a una altra persona, també ha generat debat en els darrers temps: el petó al cul de la lleona que possibilita el reton a la ciutat. Desenes de turistes pujaven els esglaons cada dia per besar l'animal de pedra enganxat a una columna a la plaça de Sant Feliu. L'Ajuntament va decidir retirar l'escala fa uns mesos arran del temor de l'expansió de la grip A. Amb el temor més rebaixat, l'equip de govern ha anunciat que tornarà a col·locar els esglaons per Temps de Flors. Aleshores, els turistes podran tornar a petonejar el cul de la lleona i les parelles a més, potser, segellar el seu amor, al pont de la Princesa.